Thaksin wint overtuigend in Thailand

De Thaise premier Thaksin Shinawatra heeft gisteren een monsterzege behaald bij de algemene verkiezingen in zijn land. Zijn partij, Thai Rak Thai (Thais houden van Thais), kan naar verwachting rekenen op ongeveer 375 van de 500 parlementszetels.

De 55-jarige Thaksin is de eerste democratisch gekozen leider in Thailand die een regeerperiode (sinds 2001) heeft volgemaakt en nu aan een tweede termijn kan beginnen. De overwinning van Thai Rak Thai is groot genoeg om deze keer op eigen houtje een nieuwe regering te kunnen vormen en (grond)wetswijzigingen door te voeren.

Volgens waarnemers heeft Thaksin, die als zakenman zijn fortuin verdiende in de telecommunicatiesector, zijn succes mede te danken aan zijn kordate optreden na de tsunami die de westkust van Thailand op tweede kerstdag trof. Ook is hij populair op het platteland, onder andere door zijn toezeggingen van leningen aan arme boeren.

Vanochtend, toen iets meer dan de helft van de stemmen was geteld, zag het er naar uit dat de naaste concurrent van Thai Rak Thai, de Democratische Partij (Prachathipat), niet verder zou komen dan tussen de 90 en 95 zetels. De naar eigen zeggen ,,geschokte'' partijleider Bayat Bantadtan heeft de nederlaag erkend en kondigde vanochtend zijn ontslag aan. De Democratische Partij had zich van te voren al met zoveel woorden neergelegd bij een nieuwe stembuszege van Thaksin, maar had voor zich zelf gerekend op het behalen van ten minste 200 zetels. Met zo'n aanhang in het parlement zou de partij nog in staat zijn geweest om voorgestelde grondwetswijzigingen tegen te houden.

Critici verwijten Thaksin dat hij het land regeert als een topmanager van een groot concern, daadkrachtig maar ook autoritair en weinig geneigd tot dialoog. Na een 14-jarige carrière bij de nationale politie, waar hij het schopte tot luitenant-kolonel, bouwde Thaksin vanaf 1987 zijn eigen zakenimperium (Shinawatra Computer and Communications Group) op. Nadat hij verschillende ministersposten had bekleed, onder andere op Buitenlandse Zaken, richtte hij vijf jaar geleden zijn eigen politieke partij op. Bij de voorgaande parlementsverkiezingen in 2001 behaalde Thai Rak Thai 248 van de 500 zetels, en verkreeg zij vervolgens de absolute meerderheid door de aansluiting van enkele kleinere partijen.

In de afgelopen vier jaar deed Thaksin van zich spreken door zijn binnenlandse `oorlog' tegen drugscriminelen. Ook zijn aanpak van de onrust in het islamitische zuiden van het overigens overwegend boeddhistische land is omstreden. Juist in de drie zuidelijke provincies wist waarschijnlijk geen van de kandidaten van Thai Rak Thai een parlementszetel in de wacht te slepen. Thaksin noemde dat vanochtend ,,teleurstellend'' en sprak van ,,een wake-up call'' voor zijn regering. Maar hij zei ook dat hij zijn aanpak van de islamitische onrust, die hij bestempelde als een probleem van openbare orde, niet wezenlijk zal veranderen.