Relax surft soepel langs alle stijlen

Een paar prominente gastoptredens, een publiek dat werd opgeroepen om `Relax, gefeliciteerd!' te schreeuwen en een polonaise. De Haarlemse hiphopband Relax greep de presentatie van haar nieuwe album Odeur de Clochard, zaterdagavond in het Amsterdamse Paradiso, aan om te vieren dat ze überhaupt nog bestaat. Een jaar geleden verloor de formatie rond zanger/rapper Llewy Is Sel haar platenmaatschappij, omdat Warner zich in één keer ontdeed van alle Nederlandse acts. Samen met artiesten als Postmen, Ilse de Lange en Krezip, moest de band op zoek naar een nieuw contract. Wellicht dat daarom Jacqueline Govaert van het Tilburgse Krezip bij Relax op het podium werd uitgenodigd, de zangeres die vorig jaar een TMF Award in ontvangst nam met een cynisch bedankje aan het adres van haar oude platenmaatschappij. `Sjaakie', zoals Relax-voorman Llewy haar liefkozend noemde, droeg een zwarte jurk die haar rug volledig bloot liet, maar de tatoeage op haar onderrug leidde onvoldoende af van het feit dat ze gedurende deze avond opvallend onzuiver zong.

Maar voor het inmiddels bij platenmaatschappij Universal ondergebrachte Relax is er meer reden om blij te zijn dat ze bestaat. Nadat eerder de drummer opstapte, nam enkele maanden geleden ook gitarist Niels Zuiderhoek afscheid. In de nieuwste bezetting is de leukste aanwinst trompettist CJ. Zijn blikkerige klanken gaven de strakke groove van Relax zaterdagavond een extra dimensie, en CJ had ook verreweg de beste danspasjes.

Hoewel de band met haar nieuwe album wil bewijzen dat ze behalve op het podium ook vanuit de studio kan boeien, was het albumfeestje van Relax vooral een onderstreping van de live-reputatie. Van reggae tot ska, van rock tot funk en van rap tot soul, Relax raasde kriskras door het muzikale landschap, met tussen de nummers slechts enkele seconden adempauze en ruimte voor applaus. `Dope', zei Llewy Is Sel dan, terwijl de drummer alweer aftikte voor het volgende nummer.

Met de soepele, behendig langs alle stijlen surfende stem van voorman Llewy als baken, gunde Relax zich op deze triomfantelijke avond geen moment rust. De bas stuwde, de drums marcheerden en de synthesizergeluiden koppetjeduikelden over elkaar. Idols-winnaar Boris Titulaer hield de soul levend met zijn goed geplaatste hoge gilletjes en het hossende publiek zong grote delen van het repertoire luidkeels mee. Platencontract of niet, Relax overtuigt waar het nodig is: op het podium.

Concert: Relax. Gehoord: 5/2 Paradiso, Amsterdam.