President Eyadéma van Togo overleden

Afrika's langst heersende leider, de Togolese president Gnassingbé Eyadéma, is zaterdag op 69-jarige leeftijd overleden. Het leger nam dezelfde avond nog de macht over en benoemde Eyadéma's zoon Faure tot nieuwe president. De coup werd gisteravond `gelegaliseerd' toen het parlement een grondwetswijzing aannam waaronder Faure de ambtstermijn van zijn vader mag uitzitten.

De militaire machtsovername werd wereldwijd veroordeeld, door de Verenigde Naties, de Afrikaanse en de Europese Unie en voormalig koloniale machthebber Frankrijk. Volgens de grondwet moest de voorzitter van het parlement interim-president worden. Het parlement schrapte die clausule in de constitutie, net als die die bepaalt dat na de dood van een president snel verkiezingen moeten worden gehouden. Faure, één van Eyadéma's vijftig zonen, mag de ambtstermijn van zijn vader tot 2008 uitzitten. Hij was minister van Mijnzaken.

Het leger sloot na de coup de landsgrenzen en de luchthaven. De situatie in Togo is rustig maar gespannen. Bewoners van de hoofdstad Lomé gingen gisteren wel naar de kerk, maar de machtige marktvrouwen bleven thuis.

Oppositieleider Gilchrist Olympio, die in Parijs woont, gaf vanochtend aan de benoeming van Faure niet te accepteren.