Pistolen Paultje dood

Paul Wilking, alias Pistolen Paultje, is vanochtend overleden. Hij is tachtig jaar geworden. Dat zegt een woordvoerder namens de familie.

Wilking, naar eigen zeggen `de Ongekroonde Koning van de Amsterdamse Onderwereld', werd op 19 april 1924 geboren in de Jan Luykenstraat in Amsterdam. Hij leefde de laatste jaren teruggetrokken in de Van Breestraat met zijn vrouw Rietje en zijn huisdieren. Wilking maakte in de jaren zestig carrière in de wapenhandel. Aan die handel dankt hij zijn bijnaam.

Ook maakte hij naam als dierenbeschermer, zij het op geheel eigen wijze. Zo zette hij ooit vijftienduizend gulden op het hoofd van degene die drie paarden had mishandeld. De beloning zou alleen worden uitbetaald als de dader bij hém werd afgeleverd. ,,Niet bij de politie, want dan komt `de moordenaar er vanaf met een paar dagen piespotten schoonmaken in het ziekenhuis.'' Vorig jaar riep de Dierenbescherming hem uit tot Dierenbeschermer van het Jaar.

In 2002 raakte Wilking nog even in opspraak omdat hij mogelijk betrokken was geweest bij kunstfraude met betrekking tot werken van Herman Brood. In het televisieprogramma van Peter R. de Vries beweerde een vermeend slachtoffer van de zwendel dat hij door Wilking met grof geweld was bedreigd nadat hij de fraude ontdekte en zijn geld had teruggeëist. Wilking ontkende de aantijgingen, maar nam verder geen stappen.