Pijnlijke timing van bod op Manchester

De Amerikaanse zakenman Malcolm Glazer doet een tweede poging om Manchester United over te nemen. Het bestuur van de Engelse voetbalclub maakte gisteren bekend dat het is benaderd met ,,gedetailleerde plannen'' voor een uitverkoop aan Glazer en de verwachting in de financiële wereld is dat de beursgenoteerde voetbalclub dit keer wèl in handen van de Amerikaan kan vallen.

De supporters zijn daar falikant tegen. Zij vinden het in de woorden van Sean Bones van Shareholders United ,,walgelijk'' dat Glazer zijn aangescherpte bod deed op de 47ste verjaardag van het vliegtuigongeluk bij München, waarbij acht United-spelers om het leven kwamen. ,,Dat laat zien dat Glazer niets weet over deze club'', zei Bones. Shareholders United is een vereniging met duizenden aandeelhouders die zich keren tegen een verkoop van de club.

Aan de orde is een onveranderd bod van 300 pence per aandeel, een prijs die de club 800 miljoen pond waard maakt en dat is bijna 80 miljoen pond meer dan de beurswaarde van United aan het eind van vorige week. Het is ook 170 miljoen pond meer dan Rupert Murdochs BskyB bood in 1998. In reactie op het bod steeg de koers vanochtend met 5 procent tot 281 pence.

Een vorige poging van Glazer, in oktober 2004, om de club voor die prijs te kopen, ging niet door omdat het bestuur van de club geloofde dat Manchestr met te grote schulden zou worden opgezadeld. Het lijkt erop dat Glazer nu minder meent te hoeven lenen om zijn bod gestand te doen.

De Amerikaan, eigenaar van de Tampa Bay Buccaneers (American football), bezit al 28 procent van de aandelen van Manchester United en moet nu vooral de andere grote aandeelhouders overtuigen van de validiteit van zijn bod. Zonder de steun van het Ierse duo JP McManus en John Magnier, die met 28,9 procent de grootste aandeelhouders zijn, maakt hij geen kans.