Opnieuw crisis bij Ajax na echec tegen Twente

Ajax is opnieuw in een sportieve crisis terechtgekomen. De ploeg van trainer Ronald Koeman liep gisteren in de thuiswedstrijd tegen FC Twente tegen een pijnlijke nederlaag aan (2-1). Vorige week kon Ajax thuis ook al niet van ADO Den Haag winnen (0-0). De achterstand van Ajax op koploper PSV is opgelopen tot tien punten.

Een deel van het thuispubliek in de Arena keerde zich tegen coach Koeman. Van diverse kanten in de Arena klonken van de tribunes de spreekkoren ,,Koeman rot op'', en werd met witte zakdoekjes gezwaaid. ,,Ik heb het gehoord'', sprak de coach van Ajax. ,,Maar het is een logisch gevolg als het elftal niet wint.'' Eerder dit seizoen stond hij ook al onder druk na een reeks tegenvallende resultaten.

De manier waarop de landskampioen tegen FC Twente speelde, was veelzeggend. Na een uitstekend begin en een vroege voorsprong (doelpunt door kopbal Escudé) zakte Ajax in het vervolg van het duel ver weg. ,,Misschien heeft het met zelfvertrouwen te maken'', zei Koeman. ,,Als het meezit is er genoeg zelfvertrouwen in mijn elftal, maar als het tegenzit, zijn de spelers toch vooral met zichzelf bezig. Al vind ik het wel moeilijk om precies aan te geven waar het aan ligt.''

De omslag kwam na de gelijkmaker van N'Kufo. De grillige spits van Twente profiteerde doeltreffend van een misverstand in de Amsterdamse verdediging. Hij liep weg uit de rug van De Jong en verschalkte doelman Vonk vervolgens met een mooi lobje. Na rust bracht Touma Twente op 2-1. De Zweed strafte een blunder van doelman Vonk af. Die greep in eerste instantie goed in op een pass van N'Kufo, maar speelde de bal in het vervolg in de voeten van de Touma, die simpel kon intikken.

Ajax probeerde met man en macht de achterstand om te buigen, maar was aanvallend eigenlijk machteloos. De Griekse aankoop Charisteas maakte, net als vorige week tegen ADO Den Haag, een hulpeloze indruk. FC Twente beëindigde het duel met tien man. Zomer moest in de 82ste minuut naar de kant na zijn tweede gele kaart.

Ook de wissels van Koeman hadden weinig effect. De moeizame relatie met Van der Vaart kreeg een extra deukje. De trainer wisselde hem ten faveure van Pienaar. ,,Ik vond die wissel niet terecht'', aldus Van der Vaart tegen het persbureau ANP. ,,Ik speelde goed en hoefde er nog niet uit. Maar ik heb eigenlijk geen zin om er weer ruzie over te gaan maken. Laten we gewoon gaan voetballen, alsjeblieft.''

Voor Koeman begint opnieuw een lastige periode. Zonder zijn internationals, die deze week voor hun land moeten spelen, moet hij opnieuw zijn veerkracht tonen. Koeman: ,,De pleuris zal wel weer uitbreken. Daar hoef ik verder niets aan te doen. We wilden met zes punten uit twee thuisduels de druk op PSV en AZ opvoeren, maar hebben het juist thuis laten liggen. Dat doet pijn.''

Pagina 16Heerenveen-AZ