Nausicaa zwikt in `Catwalk'

De modekoning draagt een oorlogszuchtige naam, Ares. Zijn prinses en geliefd model van de catwalk heet Nausicaa, net als het lieftallige meisje uit de Odysseia. In de voorstelling Catwalk door Cosmic, geschreven door Paulette Smit, vormen zij de drijvende kracht. De modetycoon wil iets nieuws, geen hemelse hoge hoge hakken bijvoorbeeld maar blote voeten. Net als het natuurkind Nausicaa, dat bij haar eerste stappen op hoge hakken zwikt.

Catwalk speelt zich af in de wereld van mode en glamour, glitter en praalzucht. Nausicaa (Chanella Hodge) loopt rond in een eenvoudig jurkje, om aan het slot tot een extravagante koningin uit te groeien. Ze overwint alle tegenwerking, leert zelfs moeiteloos met de juiste zwiep in de heupen en de perfecte zwaai van het bovenlichaam te lopen.

In de tekst zijn er overeenkomsten te vinden met Pygmalion (beter bekend als My Fair Lady) dat ook gaat over een oudere man die een meisje tot de perfecte vrouw wil kneden. Dat, gecombineerd met de onluikende liefde tussen het tweetal, is de grootste kracht van de voorstelling.

In een fraai uitgelicht en vooral leeg decor, gedomineerd door de troon van Ares, speelt zich de teloorgang van Nausicaa af. Haar grootste tegenstander is Ares' vrouw (Bo Bojoh). Nausicaa wordt op een partijtje van hooggeplaatste opdrachtgevers verkracht. Ze verschijnt verdwaasd ten tonele met rode striemen over haar dijen. Chanella Hodge heeft een prachtig talent om volmaakt verwonderd om zich heen te kijken. Haar tegenspelers zijn sterk in het bittere venijn dat ze uitstralen. Jules Croiset speelt een geconcentreerde, overtuigende rol als de modekoning.

Schrijfster Paulette Smit heeft het slot gewelddadig en daardoor ongeloofwaardig gemaakt. Tussen Nausicaa en een mannelijk model is ongemerkt een liefde ontstaan. In de laatste modeshow waarin de extravagantie decadente dimensies aanneemt, valt er opeens een schot. Ares vermoordt Nausicaa's geliefde. Op dat moment draagt zij een bruidsjurk zoals geen bruidegom zich dat droomt: slechts gekleed in een huidkleurige jumpsuit sleept de ze jurk achter zich aan als een verfomfaaide parachute. Zij is de onttakelde bruid.

Het pistoolschot komt te plots en is nergens voorbereid. De feestmuziek krijgt klanken van een requiem. Deze in dramaturgisch opzicht misplaatste dood is een slecht einde, want daarmee valt de laatste confrontatie tussen model en haar mentor weg. Ja, de modewereld is hard en vijandig, de catwalk een smalle richel langs de afgrond. Maar goed toneel vereist hier subtiliteit en geen rauwe schok.

Voorstelling: Catwalk door Cosmic. Tekst: Paulette Smit. Regie: Khaldoun Alexander Elmecky. Gezien: 5/2 De Meervaart, Osdorp, Amsterdam. Te zien t/m 8/2 aldaar. Tournee t/m 21/6. Inl.: 09009-9203 of www.catwalk2005.nl.