Jury wil geen prijs kunsten A'dam

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst heeft besloten de Amsterdamprijs voor de Kunsten dit jaar niet uit te reiken. De jury weigert mee te werken aan toekenning van de prijs uit protest tegen de bezuinigingen die de gemeente Amsterdam het fonds heeft opgelegd.

Dit heeft directeur A. Mulder vanmorgen bevestigd. ,,Wij zijn nog met de gemeente in gesprek over hoe we nu verder moeten'', zegt Mulder, die verder niet op de kwestie wil ingaan. ,,We zijn er natuurlijk niet blij mee'', zegt de woordvoerder van wethouder Belliot (Cultuur): ,,Wij stimuleren graag de ontwikkeling van jonge kunstenaars en de Amsterdamprijs is een van de manieren om dit te doen.''

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst reikt jaarlijks drie prijzen van 35.000 euro uit aan kunstenaars die `een belangrijke en actuele bijdrage' leveren aan ontwikkelingen in de Nederlandse kunst. Dit jaar zouden de prijzen worden uitgereikt in de categorieën theater, muziek en beeldende kunst. De jurybesprekingen over de drie winnaars van de prijs waren eind vorig jaar nagenoeg afgerond.

De jury, onder voorzitterschap van ex-politicus Hans van Mierlo, liet echter aan het bestuur van het fonds weten dit jaar geen voordracht voor de prijzen te willen doen. De reden is dat de juryleden het nu ongepast vinden ruim 100.000 euro aan prijzengeld toe te kennen en een vergelijkbaar bedrag uit te trekken voor de uitreikingsceremonie in maart. De gemeente Amsterdam wil zo'n drie miljoen euro bezuinigen op het fonds. Van Mierlo was niet bereikbaar voor commentaar.

,,De weigering van de jury verandert niets aan de bezuinigingen'', laat de woordvoerder van Belliot weten. ,,Veel instellingen moeten bezuinigen en moeten dan inschikken.'' Belliot bespreekt de kwestie morgen in de collegevergadering en komt daarna met een mededeling, meldt de woordvoerder: ,,Ik loop daar niet op vooruit. Het is denkbaar dat we zelf een prijs gaan uitreiken, maar andere scenario's zijn ook denkbaar.'' De Amsterdamprijs komt in de plaats van een aantal kleinere culturele prijzen.