Illegaal schaap op zoek naar naam

Het is een lief schaap. In Schaap van Jeugdtheater Sonnevanck dwaalt ze rond in een witte rok met kant, op haar gezicht voortdurende verbazing. Twee zangeressen vertellen in simpele teksten op rijk versierde muziek over haar zoektocht naar een naam. Spinet en cello vormen een zoete achtergrond. Het schaap wil een naam want ze heeft een vriend, een prins maar liefst. En die prins wil haar kunnen herkennen in een kudde schapen. Dat lijkt het schaap ook wel wat, herkenbaar zijn.

Met kleine dansjes en mooi getimede zinnen kabbelt het schapenavontuur voort. Het is prettig kijken naar die keurige muzikanten en acteurs die aan de hand van de strakke regie van Flora Verbrugge over het toneel trippelen, hun glimmende ogen welwillend op het publiek gericht. Soepel duiken cellist Koen Schouten en spinettist Marcel van Oosterwijk af en toe achter hun instrumenten om een tel later even overtuigend medeschaap te spelen. Ook de zangeressen Hilde van Ruymbeke en Marjon Strijk brengen de tekst van Sophie Kassies naturel, net zo helder verstaanbaar als hun liedjes. Een achtervolging tussen Schaap (Merel ten Elzen) en poortwachter (Julian Goldsman) – ,,je bent een illegaal schaap'' – vormt een hoogtepunt.

Na het eerste uur zakt het stuk in, omdat het niet langer over schaap en prins gaat, maar al te filosofisch over namen en hoe je daar recht op kan krijgen. Die dip duurt een scène of drie, veel te lang voor het publiek van vier jaar en ouder. Tijdens de verveling wordt duidelijk hoe dicht verzorgdheid naast truttigheid ligt, opeens domineert de pastelkleurige lucht op het achterdoek, blinken de pastelgroene buizen, knetteren de pastelgroene kussens.

Het slotakkoord is een wijze les over angst en dapperheid. Schaap en prins mogen kiezen of ze willen opgaan in de massa, of er bovenuit durven steken. Dankzij die vormgeving lijkt dat laatste niet eens zo heel eng: een hoger sprietje te zijn in zo'n vredige weide.

Jeugdvoorstelling: Schaap door Sonnevanck. Regie: Flora Verbrugge. Tekst: Sophie Kassies. Vanaf 4 jaar. Gezien: 6/2 Toneelschuur, Haarlem. Tournee t/m 20/3. Inl. 053-4315400 of www.sonnevanck.nl.