Hirst wil een eigen museum

Damien Hirst, het boegbeeld van de BritArt uit de jaren negentig, wil een eigen expositieruimte openen op de Londense South Bank, meldt de The Independent. De Britse kunstenaar gaat daarmee openlijk de competitie aan met Charles Saatchi, de kunstverzamelaar die hem groot heeft gemaakt.

Saatchi concurreert op zijn beurt met rivaal Sir Nicholas Serota. De reclamemiljonair opende zijn Saatchi Gallery in de County Hall, niet ver verwijderd van het door Serota gerunde Tate Modern. Damien Hirst heeft voor zijn Gallery een grote ruimte in gedachten onder een viaduct in Vauxhall die hij nu nog gebruikt als werkplaats. De kunstenaar wil er niet alleen eigen werk tonen, maar ook dat van collega's uit zijn privécollectie, onder wie waarschijnlijk Sarah Lucas, Rachel Whiteread en Angus Fairhurst.

Hirst en Saatchi zijn al langer in een vete verwikkeld. In 2003 weigerde Hirst mee te werken aan een groot door Saatchi georganiseerd retrospectief. Toen Saatchi later dat jaar echter twaalf van Hirsts werken aan de kunstenaar zelf terugverkocht, in plaats van ze op de vrije markt te gooien, leken de twee een wapenstilstand te hebben gesloten.

Hirsts beroemde haai op sterk water – The Physical Impossibility of Death In The Mind Of Someone Living – verkocht Saatchi onlangs aan de Amerikaanse beursmiljardair Steve Cohen voor 12 miljoen dollar. Volgens een bericht in The Art Newspaper lost de haai langzaam op in de formaldehyde. De vloeistof is troebel geworden door zwevende huiddelen. Volgens een medewerker van het Natural History Museum in Londen had de huid van de haai bij het conserveren in 1992 diep ingespoten moeten worden met formaldehyde. Het museum gebruikt zelf bij het conserveren van grote dieren alcohol. Het werk zou nu dringend gerestaureerd moeten worden.