Geminipopte vips

Saddam Hussein, John McEnroe, Madonna – illustrator Craig Robinson verkleint beroemdheden tot poppetjes van honderd pixels. Doe de minipop-test (de antwoorden staan onder het artikel).

De Beatles zijn makkelijk. Vier mannetjes in zuurstokkleurige Stratego-pakken – dat moeten wel John, Paul, George en Ringo zijn uit de tijd van `Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band'. Ook de Supremes zijn niet moeilijk te herkennen. Drie bruine vrouwtjes in lange roze jurken en met `big hair' – dat zijn natuurlijk Diana Ross, Florence Ballard en Cindy Birdsong in hun glorietijd. Maar wie zijn die vijf ventjes met halflang haar, van wie er twee een stropdasje om hebben. De Rolling Stones in hun beginjaren misschien? Of de Strokes?

Honderden pixelpoppetjes van vooral Engels-Amerikaanse beroemdheden, en dan vooral popsterren, maakte de Engelse illustrator Craig Robinson de afgelopen jaren. Hij zette ze op zijn website www.flipflopflyin.com. Ze bestaan uit ongeveer honderd pixels en zijn dus rudimentaire, minuscule figuurtjes van hoogstens anderhalve centimeter, opgebouwd uit een wisselend maar altijd klein aantal blokjes. Onlangs verscheen er ook een boekje van: Minipops. Famous people drawn really small.

Het wonderlijke van minipops is dat veel sterren ook in uiterst gereduceerde vorm herkenbaar blijven. Van de schilderijen van Bart van der Leck, Mondriaan en andere leden van De Stijl weten we al bijna honderd jaar dat landschappen, mensen en andere algemene verschijnselen kunnen worden gereduceerd tot een paar blokjes, driehoekjes en streepjes zonder onherkenbaar te worden. Craig Robinson laat nu zien dat veel sterren aan heel weinig kenmerken genoeg hebben om beroemd te blijven.

Het is dan ook niet alleen vermakelijk om van de minipops te raden wie de afgebeelde pixelsterren zijn, maar ook om te bepalen waaraan je ze nu precies herkent. Soms is dat wel heel makkelijk. Zo is Jesus Christ Superstar onmiddellijk herkenbaar door het kruis waaraan hij hangt. En Edgar Davids is natuurlijk dat mannetje met een oranje shirt aan en een zwart vierkantje achter zijn hoofd, de pixelverbeelding van de knoet rastahaar die deze voetballer altijd met zich meetorst. Ook de tennisser John `I Saw Chalk Dust' McEnroe heeft heel weinig nodig: een tennisracket en een rode haarband zijn genoeg.

Saddam Hussein heeft als herkenningsteken een martiale snor van twee pixels. Naast hem staat Margaret Thatcher in een blauw mantelpakje en met een handtasje. Aan de andere kant van haar staat Adolf Hitler, in een bruin uniform en met zijn snorretje van één pixel, de helft dus van die van Hussein.

Soms zijn de kenmerken onverwacht. Zo is Pamela Anderson niet herkenbaar aan haar grote borsten, maar aan het rode badpak dat ze in de tv-serie Baywatch droeg.

Kennis van videoclips, films, tv-series en platenhoezen helpt zeer om de figuurtjes te herkennen. Op bladzijde 82 van `Minipops' staan bijvoorbeeld acht bruine mannetjes in groen-zwart-witte kledij. Wie niet de briljante videoclip kent bij `Hey Ya!', waarin Andre `3000' Benjamin optreedt als drummer, gitarist, bassist, toetsenist, zanger én drie achtergrondzangers, zal de helft van het rapduo Outkast niet herkennen.

Jammer genoeg zijn er ook minipops die moeilijk te benoemen zijn, omdat ze eigenlijk niet zo beroemd zijn. Craig Robinson is een groot popliefhebber en heeft veel, vooral Britse bands geminipopt. Maar alleen de fanatiekste fans zullen Arab Strap, Placebo en de Wurzels herkennen. Daar komt nog bij dat bands die wel een zekere bekendheid hebben, vaak over inwisselbare kenmerken beschikken. Zo lijken wel erg veel bandjes op The Strokes: hedendaagse gitaargroepjes blijken in minipopvorm `Rockgruppen ohne Eigenschaften.'

Gelukkig staan achter in het boekje alle namen van de minipops genoemd. Veel van hen heeft Robinson van persoonlijk commentaar voorzien. Over het nu bijna vergeten Duitse duo Milli Vanelli, die diep vielen nadat was gebleken dat ze geen noot van hun tophits zelf hadden gezongen, schrijft hij bijvoorbeeld: `I feel sorry for these blokes.'

Craig Robinson: Famous people drawn really small. Uitg. Mitchell Beazley/Octopus Publishing Group. ISBN 1 8453 302 93. €15