Fritelle di riso

In Italië kennen alle regio's speciale gerechten en zoete lekkernijen voor de carnavalsviering. Twee jaar geleden gaf ik een recept voor fagiolata, een Piemontees bonengerecht waarin extreem veel worstsoorten worden meegekookt en dat voor de Piemontezen een onontbeerlijk element is van de carnavalsviering. Men neemt het er nog even van want carnaval is immers afscheid van het vlees. Het Italiaanse carnevale is afgeleid van het oud Italiaans carnelevale – waarvan de betekenis in feite de aankondiging is van de komende vastenperiode waarin er door gelovige katholieken geen vlees wordt gegeten. In Napels wordt er met carnaval lasagne gegeten die gevuld is met een waanzinnige hoeveelheid vleessoorten en in Viareggio – een chique Toscaanse badplaats die na Venetië op de tweede plaats komt wat de schittering van zijn carnavalsoptochten betreft – worden tordelli gegeten – ronde deegkussentjes gevuld met drie soorten vlees en geserveerd met een rijke vleessaus. Een zoete Toscaanse lekkernij voor carnaval en andere feestdagen zijn fritelle di riso, gefrituurde rijstbeignets. Zeer de moeite van het maken waard. Bereiding: Breng melk, vanillestokje, citroenschilletje en zout tezamen aan de kook en roer er dan de rijst en 1 eetlepel suiker door. Laat onder regelmatig roeren op laag vuur in open pan 20 minuten koken, of tot de rijst gaar is en alle melk heeft geabsorbeerd. Draai het vuur uit, roer de eidooiers door de rijst en laat afkoelen. Meng er dan bloem, bakpoeder en likeur door. Klop de eiwitten stijf en werk het schuim luchtigjes door het rijstmengsel. Verhit 3 dl olie in een wok (de damp mag er nét niet afslaan) en deponeer 3 x 1 eetlepel van het dikke rijstbeslag in de olie. Frituur de fritelle aan weerszijden snel goudbruin. Laat ze even uitlekken op vetvrij papier, leg ze vervolgens op een platte serveerschaal en strooi er kristalsuiker over. Bak het restant van het beslag op dezelfde wijze. Serveer de fritelle di riso zo heet mogelijk want dan zijn ze het lekkerst.

Morgen: citroentaart.