Friesinger wint derde wereldtitel

De schaatsster Anni Friesinger is gisteren in Moskou voor de derde keer in haar carrière wereldkampioene allround geworden. Vorige maand behaalde de 28-jarige Duitse in Heerenveen haar vijfde Europese titel.

De hegemonie van de Duitse schaatsvrouwen, die bij de EK het hele erepodium bezetten, werd gedeeltelijk aangetast door de tweede plaats van de grieperige Cindy Klassen. De Canadese rijdster had bijna twee punten achterstand op de Duitse kampioene, die op alle afstanden won. Haar landgenotes Claudia Pechstein en Daniela Anschütz werden respectievelijk derde en vierde.

Beste Nederlandse was Ireen Wüst. De 18-jarige eindigde als vijfde en had zelfs uitzicht op een podiumplaats. Op de afsluitende 5.000 meter verloor ze in een onderling duel van Anschütz, die daarna zelf werd gepasseerd door landgenote Pechstein. Deze schaatsveterane werd in de slotronde ingehaald door Friesinger, die zich tijdens de race niet bewust was van haar evenaring van Niemanns prestatie.

Wüst, begin januari vierde op de EK, was op de WK vooral tevreden over haar tweede plaats op de 1.500 meter. Ter voorbereiding op de Winterspelen in Turijn gaat ze zich richten op de drie middenafstanden. De Brabantse rijdster zal volgende winter voor een commerciële ploeg uitkomen; ze zegt nog niet te weten welke sponsor het meeste geld te bieden heeft of om een andere reden haar voorkeur heeft.

Renate Groenewold maakte geen moment aanspraak op prolongatie van haar wereldtitel. Ze eindigde op de zevende plaats, op bijna vier punten achterstand van haar opvolgster Friesinger. Groenewold heeft nog steeds een trainingsachterstand als gevolg van privéproblemen tijdens de zomer. Ze hoopt volgend jaar beter te presteren en rekent dan op de komst van één of meer schaatsvrouwen bij TVM.

Behalve Wüst komt ook Nederlands kampioene Moniek Kleinsman in aanmerking voor een contract bij een van de drie geldschieters. Zij eindigde op de WK als achtste. Wieteke Cramer werd elfde in Moskou.