Farmacie sponsort clubs van patiënten

De meeste patiëntenverenigingen worden gesponsord door farmaceutische bedrijven. Gemiddeld 8 procent van het budget van de verenigingen komt uit de kas van farmaceuten. Tegelijkertijd hebben zij nauwelijks vastgelegd hoe het met deze sponsors om wil gaan.

Het fonds voor Patiënten- Gehandicapten- en Ouderenorganisaties liet dit onderzoeken, juist omdát patiëntenorganisaties niet goed weten hoe ze om moeten gaan met sponsors. Het verbaast G. Plessius, directeur van het fonds, niets dat zo weinig verenigingen een sponsorbeleid hebben. ,,Veel van die patiëntenorganisaties draaien voor een groot deel op vrijwilligers. En als je incidenteel een bijdrage krijgt, is het maar de vraag of je hier een hele gedragscode voor moet opstellen.''

De giften van de industrie zijn niet incidenteel, waardoor de integriteit van farmaceutische industrie, artsen en patiëntenverenigingen in twijfel getrokken zou kunnen worden. Fabrikanten van geneesmiddelen mogen zelf niet adverteren, maar patiëntenverenigingen kunnen hun leden wel adviseren over geneesmiddelen.

Het onderzoek, waaruit eveneens blijkt dat vier van de vijf organisaties farmaceutische sponsors hebben, moet tot een gedragscode leiden. In mei worden de resultaten officieel bekend gemaakt, als het instituut DGV dat het onderzoek uitvoerde, een symposium organiseert voor patiëntenverenigingen.

Of patiëntenverenigingen een gelijke gedragscode op zullen stellen, is nog maar de vraag. Volgens een woordvoerster van patiëntenfederatie NPCF denken patiëntenverenigingen heel verschillend over sponsoring. Bovendien, zegt Plessius, zijn de verenigingen ,,private organisaties die zelf bepalen of ze aan de gedragscode deel willen nemen.''

Het budget van patiënten, gehandicapten en ouderenorganisaties is samen 35 miljoen euro. Vooral de patiëntenorganisaties worden gesponsord.

Zo'n vijftien patiëntenverenigingen wilden niet aan het onderzoek deelnemen ,,omdat het onderzoek hun niet aanstond'', zegt Erik van Rijn van Alkemade van DGV. Volgens hem kan dit de interessantse groep zijn omdat zij bang zijn dat de resultaten schade toebrengen.