Ex-topatleet was aanwezig bij de Decembermoorden

De Surinaamse ex-atleet en voormalige 17-voudig Nederlands kampioen Sammy Monsels is betrokken geweest bij de `Decembermoorden' in 1982. Zijn naam staat op een lijst van de Surinaamse Justitie. Daarop worden enkele tientallen personen genoemd die op een of andere manier een rol zouden hebben gespeeld bij de moorden.

Bij de Decembermoorden werden tussen 7 en 9 december 1982 vijftien tegenstanders van het toenmalige Militair Gezag in Fort Zeelandia standrechtelijk geëxecuteerd. Monsels zou in die periode in het Fort geweest zijn. Hij erkent dat, maar zegt ,,geen bloed aan mijn handen'' te hebben. Beschuldigingen als zou hij een van de schutters zijn geweest, ontkent Monsels met klem: ,,Niet iedereen die erbij was, wist wat er gebeurde.''.

De kans dat Monsels strafrechtelijk kan worden vervolgd, is klein. Eerder zei het Surinaams openbaar ministerie (OM) dat alleen personen die in 2000 door Justitie als verdachte werden aangemerkt daarvoor in aanmerking komen. Monsels zat daar niet bij.

Justitie merkte in 2000 37 personen als verdachten aan, dat was noodzakelijk omdat de Surinaamse rechter strafvervolging had bevolen en het delict moord volgens de strafwet anders zou verjaren. Uit het daarop volgende gerechtelijk vooronderzoek naar de Decembermoorden, dat onlangs is afgerond, zijn veel meer mensen naar voren gekomen die bemoeienis zouden hebben gehad met het misdrijf. Oud-legerleider Bouterse wordt als hoofdverdachte gezien van de Decembermoorden. Hij heeft, samen met een nog onbekend aantal andere personen, een kennisgeving van nadere vervolging ontvangen. Monsels, die in 1982 sportinstructeur in het Surinaamse leger en Hoofd Internationale Sport was, zegt nooit zo'n kennisgeving van het OM te hebben gehad. Wel is hij in het vooronderzoek in 2002 ondervraagd. Monsels heeft bij die gelegenheid een verklaring afgelegd. Hij zegt sinds ruim een week te weten dat hij op een lijst van betrokkenen staat: ,,Een kennis bracht me op de hoogte. Samen met mijn vrouw heb ik op het internet de lijst gevonden'', aldus de 51-jarige Surinamer, die sinds zes jaar een sportproject voor kansarme jongeren in de Bijlmer leidt.

De oud-atleet is vandaag naar Suriname vertrokken, mede voor familiebezoek en om zijn sportproject Continental Sport ook in zijn geboorteland op te zetten. ,,Als ik er toch ben, ga ik ik navragen waarom ik op die lijst sta. Ik wil in alle openheid hiermee omgaan. Deze zaak mag mijn imago niet schaden en zeker niet mijn project met de kinderen.'' Sammy Monsels kreeg vorig jaar uit handen van prinses Máxima het Appeltje van Oranje, wegens zijn verdiensten voor maatschappelijk welzijn en sociale cohesie.