Elmont forceert zijn doorbraak in Parijs

Al jaren gold Guillaume Elmont als een begenadigd judotalent. Maar voor de internationale doorbraak ontbrak het hem aan de benodigde hardheid. In Parijs rekende de 23-jarige Amsterdammer gisteren af met dat vooroordeel. Hij won in de klasse tot 81 kilogram het Tournoi de Paris, een wereldbekerwedstrijd die in judokringen ook wel geldt als de officieuze tegenhanger van de wereldkampioenschappen.

Elmont was de uitschieter in de Nederlandse (mannen)ploeg, die voor het eerst onder leiding stond van de nieuwe bondscoach Maarten Arens. Teleurstellend was het optreden van Dennis van der Geest. De winnaar van de bronzen medaille bij de Olympische Spelen van Athene verscheen slecht getraind aan de start. Hij verloor al snel zijn eerste partij in de klasse boven de 100 kilo, en gaf vervolgens in de herkansing op.

Misschien was `Athene' een breekpunt in de loopbaan van Elmont. Daar zei coach Cor van der Geest, voor het eerst in jaren in Parijs niet langs de mat: ,,Wat hij mist is de hardheid van het systeem. Om die basis te krijgen moeten we elke dag kwalitatief, keihard en intensief worden getraind. Guillaume is een tikkeltje gemakzuchtig. Op de beslissende momenten moet hij leren de zaken af te dwingen.''

In Parijs was het zover. Door vier opeenvolgende zeges bereikte Elmont de eindstrijd. Daarin won hij van de Oostenrijker Florian Rinnerthaler. ,,Na Athene ben ik de zaken anders gaan aanpakken'', erkende de student psychologie tegenover het ANP. ,,Harder gaan trainen, serieuzer met de sport bezig zijn. Nu ben ik volwassener dan destijds. Ook ben ik mentaal sterker. De wijze waarop ik nu judo kost veel kracht, maar ik voel me er goed bij.''

Bij de vrouwen deed Edith Bosch opnieuw van zich spreken. De Europees kampioene uit Vlaardingen denderde, zoals verwacht, door naar de finale van de klasse tot 70 kilo, waar ze stuitte op Masae Uena. Uitgerekend de Japanse was degene die haar in Athene van de gouden medaille afhield. In Parijs nam Bosch (24) overtuigend revanche. Het was haar tweede zege in de Franse hoofdstad.

Bosch hield er naar eigen zeggen ,,een dubbel gevoel'' aan over. ,,Ik heb niet de fouten van `Athene' gemaakt. Sterker nog, ik heb haar die laten maken. Niet mooi winnen is ook goed. Het was de ultieme wraak. Aan de andere kant heb ik nu meer dan ooit het gevoel dat ik in Athene ook had kunnen winnen.''

In de klasse tot 78 kilo won routinier Claudia Zwiers (31) voor de negende keer een bronzen medaille in de Franse hoofdstad.