Doden bij skiën en in lawines

Het aanhoudende winterse weer heeft het afgelopen weekeinde in Midden-Europa geleid tot grote verkeersproblemen en dodelijke ongevallen op skipistes en in sneeuwstormen. Zeker negen wintersporters kwamen om het leven in Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en Frankrijk en nog eens drie mensen stierven tijdens sneeuwstormen door bevriezing in een steenkoud Roemenië.

Vier wintersporters kwamen om het leven in Oostenrijk. Daar knalde een 13-jarige snowboarder tegen een boom en werden drie skisters gegrepen door lawines. Een dode viel in Zuid-Duitsland, twee anderen in Zwitserland en nog eens twee in de Franse Alpen. Nagenoeg alle dodelijke ongevallen hadden plaats buiten de geprepareerde pistes. Volgens de persbureaus waren er geen Nederlanders onder de slachtoffers.

Tienduizenden wintersportgangers kampten zaterdag op weg naar hun vakantiebestemmingen met grote verkeersproblemen. Vooral in Zuid-Duitsland stonden lange files en ook op de Oostenrijkse en Zwitserse wegen was het erg druk. In de loop van zaterdagmiddag waren de grootste problemen voorbij.

De drukte was het gevolg van het begin van de vakantie in een aantal Duitse deelstaten, in delen van Oostenrijk en in België en van de voorjaarsvakantie in delen van Nederland. Op de A8 van München naar Salzburg stond 35 kilometer file. Voor de grensovergang bij Kiefersfelden stond 25 kilometer. Langzaam rijdend en stilstaand verkeer was er op delen van de A9 van Neurenberg naar München en op de A7 in de richting Füssen.

In grote delen van Oostenrijk heerste zaterdagochtend een verkeerschaos. Talrijke wegen waren wegens lawinegevaar afgesloten. Voor veel tunnels stonden kilometers lange files.