Cheesetown

Geschokt kijkt de Engelse bondscoach Sven-Göran Eriksson op vanachter zijn bril met het zuinige montuur. Gaat een secretaresse dit keer niet in op z'n avances? Nee, nee, zojuist heeft de pressofficer een fax gebracht met de selectie van het Nederlands elftal. Geen Davids, Kluivert, Seedorf, Zenden of (de toen nog beschikbare) Van Persie onder de achttien spelers. Met enige moeite probeert hij de namen te spellen. Khalid Boulahrouz? Ugur Yildirim? Romeo Castle? Joris Mathaisen? Dit moeten wel enorme talenten zijn. Heeft hij de ontwikkelingen in the Dutch Mickey Mouse-League onderschat? Dan glijdt zijn vinger langs de clubnamen. Van de Barça-boys is alleen nog linksback Van Bronckhorst over. Italiaanse clubs ontbreken. Vier keer komt hij de naam E Zet Alkmaar tegen. Nerveus trekt hij de atlas uit de kast. Met moeite vindt hij in het noorden een plaatsje dat Alkmaar heet.

The cheesetown, weet zijn press-officer hem te melden. ,,Daar zit tegenwoordig het grote geld, want Van Gaal liet naar verluidt Manchester City lopen voor dit provincieclubje dat voor achtduizend toeschouwers speelt.'' Eriksson kijkt hem ongelovig aan. En die Yilderim? Hij is de worldchampion freekick en wordt de Nederlandse Beckham genoemd, vertelt zijn woordvoerder. Even is het stil in de werkkamer van de bondscoach. Dan klinkt een homerisch gelach. Zijn hooggewaardeerde collega Van Basten wil hem zeker in de maling nemen, gilt Eriksson. Moet hij dit aan David vertellen? Of aan Wayne Rooney? Wat een dijenkletser!

Zijn perschef blijft geduldig. ,,Ven Besten werkt aan de toekomst'', legt hij uit. Hij houdt niet van lastposten in zijn selectie. Als hij het WK misloopt, zullen de invloedrijke Nederlandse media hem sparen en wordt hij niet ontslagen. In Holland hebben ze meer vertrouwen in oud-voetballers dan wij in Engeland met Glenn Hoddle en Kevin Keegan. Bovendien duldt Cruijff vanuit Barcelona geen kritiek op zijn protégés en hij bepaalt alles.''

Eriksson is weer helemaal bij. ,,Laten we dat varkentje dan maar even wassen, want met zo'n verhaal hoef ik bij de tabloids niet aan te komen'', bromt hij.