`Britse regering spant samen met VS'

Een van de vier Britse gedetineerden die twee weken geleden na ruim drie jaar internering op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay werden vrijgelaten, beschuldigt de Britse regering van samenspanning bij zijn arrestatie en gevangenhouding. Hij gaat daarom een proces tegen de staat aanspannen.

Martin Mubanga (32), een voormalige medewerker van een koeriersdienst in Londen, heeft zowel de Britse als Zambiaanse nationaliteit. Hij zegt dat een medewerker van MI6, de Britse buitenlandse inlichtingendienst, hem bij zijn arrestatie in Zambia in 2002 heeft ondervraagd. Daarna zou hij naar het Amerikaanse interneringskamp op Cuba zijn overgevlogen. Op Guantánamo Bay houden de Verenigde Staten sinds januari 2002 540 vermeende Al-Qaeda- en Talibaanstrijders gevangen.

Mubanga uitte zijn beschuldiging in twee uitgebreide interviews met Britse zondagskranten. Hij is de eerste van de vier recent vrijgelatenen die zijn verhaal verkoopt. De ex-gedetineerde zegt dat hij in 2001 naar Pakistan was gereisd om de islam te bestuderen en dat hij vandaar naar Afghanistan was doorgestoken om zijn kennis bij te spijkeren op religieuze scholen in Kabul en Kandahar. Toen Amerikaanse troepen Afghanistan binnenvielen, vluchtte Mubanga naar eigen zeggen terug naar Pakistan, maar verloor zijn Engelse paspoort. Zijn familie in Londen stuurde hem zijn Zambiaanse paspoort, waarmee hij naar Zambia reisde. Daar werd hij gearresteerd en door MI6 ondervraagd over het Engelse paspoort dat in Afghanistan was aangetroffen met een lijst van veronderstelde terroristische doelwitten. Mubanga zegt dat hij met het terreurnetwerk Al-Qaeda niets te maken heeft en dat hij de aanslagen van 11 september 2001 veroordeelt.

Charles Clarke, minister van Binnenlandse Zaken, zegt dat hij geen onderzoek laat instellen naar de beschuldigingen van Mubanga. ,,Als er mensen zijn die onze nationale veiligheid bedreigen, dan moet je je daar tegen te weer stellen en wel met kracht'', zei hij.

Clarke onderneemt vandaag stappen om een Algerijn, die sinds april 2004 als verdacht van terrorisme onder huisarrest was geplaats teruggeplaatst te krijgen in de gevangenis. De man kreeg huisarrest na klachten dat de gevangenis hem psychisch ziek zou maken. Volgens justitie heeft de Algerijn, bekend als `G.', de voorwaarden aan die aan zijn huisarrest waren gesteld doorbroken door twee bezoekers te ontvangen. G. zegt niet te weten waar justitie het over heeft.