Blair komt met `hardere aanpak' van immigratie

De twee grote Britse politieke partijen maken immigratie en asiel tot een hoofdzaak in de strijd om de komende verkiezingen. Premier Tony Blair erkende dit weekeinde dat het grote publiek ,,zich terecht zorgen maakt'' over misbruik van het asiel- en immigratiebeleid. Hij beloofde een ,,hardere aanpak'' bij het verlenen van werkvergunningen om ,,volstrekt duidelijk te maken dat je alleen de mensen binnenlaat die hier komen omdat we ze nodig hebben en die aan het werk kunnen''.

Charles Clarke, minister van Binnenlandse Zaken, zou vandaag een nieuw systeem van toelating aankondigen, waarbij migranten moeten aantonen dat ze het land iets hebben te bieden. Net als in Australië gaat het Verenigd Koninkrijk een puntensysteem hanteren. Daarbij zijn de meeste punten voor diegenen die in aanmerking komen voor moeilijk te vervullen vacatures, bijvoorbeeld in gezondheidszorg en informatietechnologie. `Ketting-migratie', waarbij later ook verre familieleden het recht op immigratie verwerven, wordt aan banden gelegd.

De Conservatieven noemen de Labour-initiatieven ,,veel geschreeuw en weinig wol'' (,,all talk'') en een poging om te verhullen dat het huidige systeem ,,uit de hand is gelopen''. Tory-leider Michael Howard beloofde twee weken geleden dat hij – als zijn partij de verkiezingen zou winnen – een quotum zal invoeren, zowel voor immigranten als voor asielzoekers. Uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat het nu op jaarbasis ongeveer 140.000 werkvergunningen verstrekt (25.000 in 1995).

Antiracisme-organisaties en de socialistische factie binnen Labour beschuldigen de partijen van een wedstrijd waarbij ze tegen elkaar opbieden om te zien wie er het hardste kan optreden tegen immigranten. ,,Het debat mag gevoerd worden, maar niet alleen in de aanloop naar verkiezingen'', aldus een van hen. De verkiezingen vinden waarschijnlijk in mei plaats. Tot zover onze correspondent.

De Spaanse regering is, tot ongenoegen van onder andere het Nederlandse kabinet, vandaag begonnen met uitvoering van een massaal generaal pardon. Het geldt zo'n 800.000 illegalen die kunnen bewijzen minstens een halfjaar in het land te verblijven en te werken. De regering wil zo het immigratieprobleem in haar land oplossen. Tegenstanders vrezen dat Spanje hierdoor aantrekkelijker wordt voor immigranten.

Zaterdag is door de Spaanse politie voor de kust van de Canarische Eilanden nog een boot met 227 Noord-Afrikanen op weg naar Spanje onderschept.