Bij aanslagen in Irak weer dertig doden

Zelfmoordterroristen hebben vandaag bij aanslagen in twee Iraakse steden zeker 30 mensen gedood. Het afgelopen weekeinde hadden ook verscheidene aanslagen en aanvallen plaats.

Zeker 15 mensen werden gedood en 13 gewond toen een terrorist in een met explosieven volgepakte auto zich opblies bij een politiebureau in de stad Baquba, ten noordoosten van Bagdad. Nog eens 12 doden en vier gewonden vielen bij een aanslag bij een ziekenhuis in de noordelijke stad Mosul. Elders in Mosul werden bij een mortieraanval drie burgers gedood. Zowel in Baquba als in Mosul maakten politiemannen verreweg het grootste deel van de slachtoffers uit. Beide steden worden al lange tijd onveilig gemaakt door sunnitische rebellen die de veiligheidsdiensten onder hun belangrijkste doelwitten tellen.

Gisteravond werden 22 Iraakse politieagenten en soldaten gedood toen rebellen onder de dekmantel van het duister een politiebureau in Mahawil, 80 kilometer ten zuiden van Bagdad, aanvielen. Bij de gewapende botsing vonden ook 14 van de aanvallers de dood, aldus een Iraakse politiewoordvoerder.

Het geweld was de eerste dagen na de verkiezingen van 30 januari voor een Nationale Assemblee verminderd, maar het is na midden vorige week weer gestaag toegenomen. Tegelijk groeit de vrees voor een nieuwe golf ontvoeringen.

In het westen van Bagdad werden gisteren vier Egyptische technici ontvoerd toen zij in een minibusje onderweg waren naar hun werk voor de mobiele-telefoonmaatschappij Iraqna, een dochter van het Egyptische Orascom. Bij twee afzonderlijke incidenten in september werden zes Egyptische werknemers van Orascom ontvoerd. Zij werden allemaal uiteindelijk vrijgelaten, naar verluidt na het betalen van een losgeld.

Vrijdag werd de Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena (56) ontvoerd bij de Universiteit van Bagdad. Een groep die zich de Islamitische Jihad organisatie noemde eiste dezelfde dag nog de ontvoering voor zich op. Zij gaf Italië 72 uur de tijd om zijn troepen uit Irak terug te trekken, maar meldde niet wat er na die periode gebeurt. Er wordt ook nog een ontvoerde Franse journaliste vermist.

Zweden maakte vanochtend bekend berichten te onderzoeken dat een Zweed van Iraakse afkomst vorige maand in Irak is ontvoerd. Het zou gaan om Minas Ibrahim al-Yousifi, de leider van de Iraakse Christen-Democratische Partij.

Intussen zijn de verkiezingsuitslagen nog steeds niet compleet. Volgens tussentijdse uitslagen heeft een religieus-shi'itische partijcoalitie met tweederde van de getelde stemmen een grote voorsprong op de seculiere lijst van interim-premier Iyad Allawi, die op 18 procent staat. Deze tussenstand wordt echter vertekend doordat de uitslagen bijna allemaal uit het shi'itische gebied afkomstig zijn. De shi'itische coalitie heeft inmiddels het premierschap opgeëist.