AZ kijkt uit naar duel met koploper PSV

AZ-trainer Co Adriaanse maakte zich zaterdagavond drukker over het cijfer dat hij had gekregen van een sportweekblad dan over het spel van zijn elftal. De dit seizoen zo succesvolle coach had zich eraan geërgerd dat hij vorig weekeinde na een overwinning (op FC Den Bosch) met een 5 net zo slecht was beloond als collega Ronald Koeman van Ajax die de onvoldoende kreeg na een gelijkspel tegen ADO. Het gaf aan dat Adriaanse nog steeds omziet in wrok over zijn verleden bij Ajax, waar hij in november 2001 werd ontslagen. Zelfs een coulante behandeling van zijn opvolger, met wie hij al enige keren botste, kan bij hem een gevoelige snaar raken.

Hoewel het hem kennelijk zwaar valt, zou Adriaanse het verleden achter zich moeten laten. Het is voor z'n gemoedsrust beter als hij nu louter genoot van hetgeen hij bij AZ heeft bereikt. De overwinning in en op Heerenveen – voor het eerst sinds 1990 – en de nederlaag de volgende dag van Ajax tegen FC Twente, bracht de Alkmaarse club weer een stap dichter bij de tweede plaats die dit seizoen nog recht geeft op de voorronden van de Champions League. Wellicht zit er meer in het verschiet. Want of AZ ook moet worden gezien als titelkandidaat kan het team van Adriaanse volgende week bewijzen in de heuse topper tegen PSV.

In het Abe Lenstra Stadion liet AZ bij vlagen weer het sprankelende voetbal zien van voor de jaarwisseling. Nu ook zonder spelmaker Barry van Galen, die immers nog steeds is geschorst. Zijn vervanger Adil Ramzi vult zijn rol op een heel andere wijze in; met meer werklust en minder vernuft. ,,Maar ons spel lijdt er niet onder'', vond Adriaanse.

Dat klopte maar ten dele. Ondanks het directe spel, met veel one touch waar eindeloos op wordt getraind, ontbrak de efficiency voor het doel nogal eens. Effectief voetbal is juist de kracht van Van Galen. AZ had veel tijd en kansen nodig om de wedstrijd in zijn voordeel te beslissen. Daarmee maakten de Noord-Hollanders het zichzelf moeilijker dan nodig was. Na de openingstreffer van Stein Huysegems in de eerste helft, leek Heerenveen door een kopbal van Petter Hansson uit een corner van Ugur Yildirim een kwartier voor het einde een punt uit het vuur te slepen. Maar in de slotfase, toen Heerenveen-coach Gertjan Verbeek al zijn wissels had benut voor een offensief en dus niet meer in staat was om het gelijkspel te verdedigen, sloeg AZ via de invallers Tarik Sektioui en Olaf Lindenbergh twee keer toe.

Zodoende bezorgde AZ zich alsnog voldoende vertrouwen voor de zware klus van zaterdag in De Hout tegen PSV. In de eerste ontmoeting op 21 augustus walste PSV nog over de latere revelatie heen: 5-1. Adriaanse wijt dat aan zijn eigen inschattingsfout. ,,Na het vertrek van Rommedahl, Kezman en Robben, een complete voorhoede, verwachtte ik dat die ploeg verzwakt zou zijn. We hebben toen een wat te offensieve tactiek uitgevoerd.'' Nu heeft hij heel wat meer respect voor PSV. ,,Het is een stabiel team geworden. Het elftal is in staat rustig op die ene kans te wachten en dan toe te slaan.''

Op het resultaat van de ontmoeting in Heerenveen moet AZ zich maar niet al te veel blindstaren. De Friese ploeg miste twee belangrijke spelers in de as: Arek Radomski (geschorst) en Mika Väyrynen (geblesseerd). Voorin had spits Klaas Jan Huntelaar weinig steun van de vederlichte debutant Lasse Nilsson, die vooral fysiek geen partij was voor Jan Kromkamp, en de teleurstellend spelende aankomend international Yildirim.

Voor de ogen van de bondscoaches Marco van Basten en John van 't Schip demonstreerde de rechtsbuiten alleen een gevaarlijke trap en dat is niet voldoende voor het hoogste niveau. Al heeft David Beckham het met deze gave ver geschopt.

Dat de Alkmaarders in de slotfase met twee treffers alsnog de drie punten naar zich toetrokken, moesten de bondscoach van de autoradio vernemen. Ze waren opgestapt toen het nog 1-1 stond om de files voor te zijn.

Heerenveen

1

AZ

2

Ruststand 0-1. 41. Huijsegems 0-1, 77. Hansson 1-1, 88. Sektioui 1-2, 90. Lindenbergh 1-3. Schds: Jol. Tsch: 17.500. Gele kaart: Bruggink (Heerenveen), Huijsegems (AZ).