ABN zoekt overnames in VS en India

ABN Amro kijkt voor overnames vooral naar de Verenigde Staten en India. De grootste Nederlandse bank ziet ook nog, zij het beperkte, mogelijkheden voor acquisities in Centraal- en Oost-Europa.

Dit zei bestuursvoorzitter R. Groenink vanmorgen tijdens een toelichting op de jaarcijfers van de bank. De nettowinst (exclusief bijzondere posten) steeg met 17,3 procent naar 3,7 miljard euro. Analisten hadden rekening gehouden met een stijging van 10 procent. De winst werd opgestuwd doordat de kosten in de hand werden gehouden, de voorzieningen voor risicovolle leningen omlaaggingen en door een lagere belastingdruk. Inclusief bijzondere posten, zoals de verkoop van Leaseplan en reorganisatiekosten, steeg de winst naar 4,1 miljard euro.

ABN Amro zet de komende jaren vooral in op organische groei in de markten waar de bank al actief is, maar Groenink zei dat er acquisities nodig zijn om de financiële doelstellingen te halen. ,,In de VS kijken we naar kleine tot middelgrote acquisities in het Midden-Westen of aanpalende gebieden'', aldus Groenink. Het Midden-Westen van de VS is, naast Nederland en Brazilië, een `thuismarkt' voor ABN Amro. Groenink voegde eraan toe geen haast te hebben. ,,Er zijn voldoende kandidaten, maar de huidige hoge prijzen in de VS hebben ons doen besluiten het rustig aan te doen.''

In India en China is ABN bezig met het opbouwen van een positie en worden overnames bekeken. Groenink zei ook nog mogelijkheden te zien in het oosten van Europa. ,,We kijken ernaar, maar de mogelijkheden zijn beperkt'', aldus de topman die geen landen wilde noemen waar ABN Amro graag een bank zou willen kopen.

De uitbreiding moet ABN Amro helpen de doelstelling te halen om op basis van het rendement voor aandeelhouders in de topvijf te staan van een internationale groep van concurrenten. Vandaag stond de bank op plaats zes in deze lijst en ABN Amro heeft de afgelopen jaren geen enkele keer kunnen voldoen aan de eigen doelstelling.

Groenink gaf toe dat deze doelstelling destijds in 2000 te scherp was opgesteld. ,,We zijn, achteraf bezien, te ambitieus geweest'', zei Groenink. ,,We hebben de afgelopen jaren de bank veel efficiënter gemaakt en verwachten de komende jaren ook in volwassen markten nog organische groei te kunnen realiseren'', aldus Groenink. Hij voegde hier echter aan toe dat er een gat overbleef dat gevuld zou moeten worden door overnames.

De bank kondigde vandaag aan dat er de komende vier jaar een nieuwe doelstelling bijkomt: het rendement op eigen vermogen. Op hoeveel dit rendement moet gaan uitkomen of hoeveel dit rendement nu is, maakt ABN eind maart bekend.