Gokken op Italië

Buitenlandse banken hebben er een zware dobber aan gehad om in Italië voet aan de grond te krijgen. De Bank van Italië, de Italiaanse centrale bank, heeft duidelijk gemaakt geen indringers te dulden. Hoewel het weerstaan van buitenlandse bieders in strijd is met de regels van de Europese markt, zijn buitenlandse banken er altijd beducht voor geweest dat de Bank van Italië hun leven tot een hel zou maken als zij een Italiaanse overname zouden aandurven.

Kan niettemin het moment gekomen zijn dat de buitenlanders de Bank van Italië uitdagen haar woorden gestand te doen? Beleggers lijken daar beslist op te gokken. Zij hebben de aandelen van BNL en Antonveneta, twee regionale banken die zo'n 6 miljard euro waard zijn, een flinke koerswinst laten boeken op grond van de hoop dat de Spaanse bank BBVA en het Nederlandse ABN Amro overnamepogingen zullen ondernemen.

Reken daar echter niet te veel op. ABN Amro wordt wellicht wanhopig. De bank heeft een belang van 13 procent in Antonveneta en heeft gewacht op toestemming om de Italiaanse branchegenoot te mogen overnemen. Maar Banca Popolare di Lodi, een slecht bestuurde coöperatieve bank, wil een fusie bewerkstelligen die het belang van ABN Amro zou verwateren en de invloed van de Nederlanders zou beperken.

De meest voor de hand liggende oplossing lijkt een tegenbod van ABN Amro. Het probleem is echter dat de bank nóg een Italiaans belang heeft, in de Romeinse bank Capitalia, en dat zij het zich daarom niet kan veroorloven de Italiaanse toezichthouder tegen zich in het harnas te jagen.

BBVA wordt eveneens geconfronteerd met een poging haar op een zijspoor te rangeren. Het belang van de bank in BNL wordt bedreigd door een rivaliserend aandeelhouderspact van Italiaanse zakenmensen die nauwe banden onderhouden met Monte dei Paschi, een bank die al eerder heeft geprobeerd met BNL te fuseren.

Ook voor BBVA kan een overnamebod een aantrekkelijk alternatief lijken, maar de topman van de Spaanse bank ligt in eigen land onder vuur en moet hard zijn best doen in het zadel te blijven.

Er bestaat nog steeds een kans dat ABN Amro en BBVA in het offensief zullen gaan. Maar voor beleggers is dat een riskante gok. Zowel de koers van Antonveneta als van BNL is sinds de herfst met 20 procent gestegen. Hun aandelen worden verhandeld tegen een premie ten opzichte van de boekwaarde. Als er niet werkelijk wordt geboden, dreigt een koersdaling.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Camilla Palladino