Wereldleiders positief over verkiezingen

De wereldgemeenschap heeft overwegend enthousiast gereageerd op het feit dat gisteren in Irak voor het eerst sinds lange tijd vrije verkiezingen zijn gehouden, waaraan meer dan één partij deelnam.

Verscheidene wereldleiders zeiden dat de Irakezen het terrorisme een klap hadden toegediend door te gaan stemmen, maar toonden zich ook bezorgd over de lage opkomst van de sunnitische minderheid. Tegenstanders van de oorlog tegen Saddam Hussein als Frankrijk, Duitsland en Rusland reageerden eveneens positief.

Het meest enthousiast was de Amerikaanse president George W. Bush, die zei dat ,,het Iraakse volk zelf van deze verkiezingen een daverend succes had gemaakt''. ,,Door deel te nemen aan vrije verkiezingen heeft het Iraakse volk de anti-democratische ideologie van de terroristen krachtig afgewezen. Zij hebben geweigerd zich te laten intimideren door boeven en moordenaars'', zei Bush.

,,De wereld hoort de stem van vrijheid vanuit het centrum van het Midden-Oosten. In grote aantallen en met veel risico hebben de Irakezen hun toewijding aan democratie getoond'', zei Bush. Hij feliciteerde de Irakezen met deze ,,grootse en historische prestatie''. ,,Zij hebben het soort moed getoond dat altijd het fundament voor zelfbestuur vormt'', zei de president die wel zei dat er nog veel werk voor de boeg was.

Bush' belangrijkste bondgenoot in Irak, de Britse premier Blair, verwelkomde de verkiezingen als ,,ontroerend'' en ,,tot bescheidenheid stemmend''. Volgens Blair zijn de verkiezingen een ,,klap, recht in het hart van het internationale terrorisme, dat niet alleen Irak maar ook Groot-Brittannië en bijna elk groot land ter wereld bedreigt''.

De Franse president Chirac sprak van ,,een groot succes voor de internationale gemeenschap''. De Duitse regering begroette de verkiezingen als een teken van ,,de krachtige vastbeslotenheid van de meerderheid van de Irakezen''. De Russische president Poetin sprak van een ,,stap in de goede richting''. EU-buitenlandcoördinator Solana feliciteerde de Irakezen met hun ,,moed en vastberadenheid om vandaag te stemmen'', ondanks het geweld van gisteren en de geringe opkomst van de sunnieten.

Ook VN-chef Kofi Annan wees op de ,,moedige'' Irakezen die naar de stembus waren gegaan. ,,Zij stemmen voor de dag dat zij hun lot in eigen handen hebben, dus moeten we hen aanmoedigen en steunen'', zei Annan. Buurland Iran zei ,,tevreden'' te zijn met de verkiezingen die een stap naar onafhankelijkheid zijn.