Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer aandacht voor het begin van het proces tegen popster Michael Jackson en de internationalisering van het Nederlandse design. Ned.2, 18.25-19.10u.

Netwerk. Reportage over de kinderwens van verstandelijk gehandicapten. Aanleiding vormt een proces tegen verstandelijk gehandicapte ouders wier kind overleed. Hulpverleners en politici laten zich erover uit. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Aandacht voor de verkiezingen in Irak, voor het proces tegen Michael Jackson en voor de kerncentrale bij het Belgische Mol, waar een loopje zou zijn genomen met de veiligheidsvoorschriften. Ned.3, 22.20-23.00u.

R.A.M. Journaal Filmfestival Rotterdam. Dagelijks verslag van het Internationaal Film Festival Rotterdam. Aandacht voor de nieuwe Russische avantgarde. Interviews met filmmaker in Focus Yevgeni Yufit, Svetlana Baskova (Green Elephant) en Renata Litvinova (Goddess). Ned.3, 0.00-0.15u.

DOCUMENTAIRE

Het uur van de wolf: Het Lloyd Hotel, portret van een gebouw. Zie tv-vooraf. Ned. 3, 21.00-22.00u.

Dokument: Villa Vluchteling. Slot van een tweeluik over de familie Brons in het Gooi die een 19-jarige asielzoeker in huis opnemen. Ned.1, 23.05-23.45.

FILM

A cooler climate (Susan Seidelman, 1999, VS). In dit kleine voor tv gemaakte drama van Seidelman (Desperately seeking Susan) zitten de na haar echtscheiding berooide Iris (Sally Field) en hanepen Paula (Judy Davis) met elkaar opgescheept. Amper heeft de laatste de eerste als hulp in de huishouding aangenomen, of daar vliegen de vonken al – ruim baan, dus, voor twee karakterspeelsters. Net 5, 20.30-22.30u., met reclame.

.The negotiator (F. Gary Gray, 1998, VS). Bij gijzelingszaken wordt tegenwoordig vaak een professionele onderhandelaar ingezet om escalatie te voorkomen. Kevin Spacey staat in deze ijzersterke thriller als zo'n negotiator voor de uitdaging der uitdagingen: de van moord betichte collega-onderhandelaar (Samuel L. Jackson) ompraten die zelf gijzelnemer is geworden. SBS 6, 20.30-23.30., onderbroken door reclame en om 22.30 door Hart van Nederland.

.Regarde les hommes tomber (Jacques Audiard, Frankrijk, 1994). De zoon van de legendarische dialoogschrijver Michel Audiard debuteerde op voorbeeldige wijze als regisseur met deze moderne noir-vertelling over marginale types die geplaagd worden door een chronisch gebrek aan succes in het leven. Geweldige rollen van onder meer de intense Jean-Louis Trintignant en de immer droefgeestig uit z'n lodderogen kijkende Jean Yanne. TV 5, 22.25-0.15u.

Her alibi (Bruce Beresford, 1989, VS). In deze aangename komedie brengt voormalig Tsjechisch fotomodel Paulina Porizkova als een van moord verdachte jongedame het hoofd van advocaat Tom Selleck op hol. Selleck speelt zijn rol met een sympathiek-droogkomische inslag die precies de luchtige toon van dit niemendalletje treft. BBC 1, 1.05-2.40u.

.The Winslow boy (David Mamet, 1999, VS). Fijnzinnig periodestuk van karakteruitdieper Mamet (House of games, Homicide), waarin hij een casus uit de Britse rechtshistorie dramatiseert: op de zeevaartschool wordt een leerling beschuldigd van diefstal van vijf shilling en sleept zo ongewild zijn familie mee in een koninklijke rechtszaak met hoog mediaprofiel. Morgen, SBS 6, 15.20-17.15u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen over zijn kinderfilm Lepel die woensdag in de bioscoop te zien is. Hij maakte ook de succesvolle televisieseries Pleidooi, Oud geld en verfilmde de toneelstukken Familie en Cloaca. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schilder en schrijver Anton Valens een gesprek met Bas Heijne over zijn bundel Hollandse toestanden met eerder in NRC Handelsblad gepubliceerde columns. In het tweede uur vertelt schrijfster en sluiswachter Miek Zwamborn over haar werkplek. Tegen elf uur opnamen van de verlovingstoespraak van Prins Bernhard (1936). 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. PvdA-leider Wouter Bos praat over het PvdA-congres van afgelopen zaterdag, het beginselprogramma, de toestand van Nederland, zijn ambities en de stand van de sociaal-democratie. Radio 1, 0.04-0.45u.

Dubbel-O. Gesprek met psychologe dr. Marga Akkerman over autoritaire en anti-autoritaire opvoeding. Wat voor mensen kweek je met die verschillende manieren? Morgen, 747AM, 11.30-12.00u.