Protest tegen kunstplan B&W R'dam

Vanmiddag dienen de directeuren van Rotterdamse kunstinstellingen massaal een bezwaarschrift in tegen het plan van B&W om alle subsidies na 2005 opnieuw te overwegen. Dit leidt tot grote onzekerheid.

B&W heeft de instellingen per brief laten weten dat alleen het toegekende bedrag over dit jaar nog zeker is. Corry Prinsen, zakelijk leider van het Onafhankelijk Toneel en lid van het actiecomité, hoopt vanmiddag van alle tachtig kunstinstellingen een bezwaarbrief in te dienen bij de gemeente.

Na alle drukte rond het cultuurplan van het rijk en het gemeentelijke kunstenplan voor de periode 2005-2008 hoopte Prinsen ,,eindelijk weer lekker aan het werk te kunnen''. Maar omdat de gemeentelijke subsidies na 2005 opnieuw onzeker zijn, is er weer geen rust, en dat ,,in een periode dat je plannen maakt voor de komende jaren en contracten wilt tekenen.'' Prinsen vreest ook dat na het wegvallen van gemeentelijke steun, het rijk zal volgen. Die subsidies zijn vaak gekoppeld.

Directeuren van dertig instellingen waaronder de Kunsthal en de Schouwburg hebben donderdag al actie gevoerd. Gehuld in witte t-shirts met de opdruk `Rotterdam Dooft' deelden ze pamfletten uit op het Filmfestival. De kreet verwijst naar de gemeentelijke slogan `Rotterdam durft'. Prinsen: ,,De gemeente heeft het daarbij over hoe fijn het is om hier te wonen, werken en uit te gaan. Maar na deze draconische maatregelen blijft van dat uitgaan weinig over.''

Een commissie onder leiding van het Eerste Kamerlid Van Middelkoop (ChristenUnie) onderzocht vorig jaar alle subsidie-ontvangers op onder meer politieke prioriteit, effectiviteit en `efficiency'. Het gaat in totaal om 140 miljoen euro. B&W wil in het zogenoemde ROTS-traject minstens 25 miljoen daarvan flexibel kunnen besteden. Omdat een groot deel van de gemeentelijke subsidies nu nog vastligt in het kunstenplan tot 2008, vreest vooral die sector voor de gevolgen. Bovendien scoorde de sector slecht volgens de criteria. Over hoe de subsidies worden aangepakt schrijft B&W een brief die donderdag in de gemeenteraad wordt besproken.