Chinese snelkookpan stoomt al flink

Het bericht is vandaag in veel kranten gesneuveld. Het was immers `maar' een oefeninterland, de laatste in een serie van drie, en voltrok zich zaterdagochtend in alle vroegte: de Nederlandse hockeyers met 4-3 gevloerd door China. De doorgaans overijverige communicatie-afdeling van de hockeybond deed geen moeite een persbericht de deur uit te doen. Maar verliezen van de bescheiden nummer twintig van de wereld, in een tak van sport waar de Chinese mannen tot voor kort niet leken te bestaan, gebeurt niet elke dag. Al kon bondscoach Roelant Oltmans een verzachtende omstandigheid aanvoeren: Taeke Taekema ontbrak. De strafcornerschutter is bezig aan een wereldreis. Dat is veel belangrijker dan een oefenpotje in het steenkoude Guangzhou.

Het kan niet anders of op het hoofdkantoor van de wereldhockeybond (FIH) is de vlag gehesen. Nog ruim drie jaar te gaan en nu al zijn de laboratoriumhockeyers uit het Verre Oosten in staat een hockeygrootmacht te verslaan. Dat zit wel snor. Geen Griekse toestanden meer. Met een witheet, maar onmachtig hockeyland dat tevergeefs het internationaal sporttribunaal inschakelde om alsnog deelname aan de Spelen op eigen bodem af te dwingen. Volgend jaar mogen de Chinezen het WK-kwalificatietoernooi organiseren. Japan, al langer acterend op het internationale podium, zou wel eens het kind van de rekening kunnen zijn van wat verdacht veel lijkt op een FIH-voorkeursbehandeling.

Zelf laat China niets aan het toeval over. Het land verzekerde zich onlangs van de diensten van de sluwste vos onder de hockeycoaches, Kim Sang-ryul. Het was dat Stephan Veen (drie doelpunten én een beslissende strafbal) het ruim vier jaar geleden op zijn heupen kreeg, anders had de drillsergeant met zijn vaderland Zuid-Korea een vergelijkbaar kunstje geflikt als collega José Brasa acht jaar eerder met de Spaanse hockeysters: vanuit het niets olympisch kampioen worden. Vorige maand, bij de Champions Trophy in Lahore, zaten zijn spionnen al op de tribune. Driftig aantekeningen te maken. Oltmans kent de streken van copy cat Kim, zei hij in Pakistan. ,,Bij elke cursus van de partij en doen alsof-ie geen Engels verstaat, maar intussen wel z'n kladblok volkrabbelen.'' Zaterdagochtend bleek dat de Chinese snelkookpan al enige tijd op het vuur staat te stomen.

    • Mark Hoogstad