Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

China wil geen opwaardering van zijn munt

China heeft tijdens het World Economic Forum in Davos dit weekeinde opnieuw de hoop weggenomen dat het land snel zal overgaan tot een opwaardering van de Chinese munteenheid de yuan.

China wilde in Davos ook geen tijdstip noemen waarop een eventuele bijstelling van de waarde van de munt wel aan de orde kon komen. ,,Laat het maar aan de Chinese regering over. Buitenstaanders weten niet precies wat er speelt in China'', zo verdedigde Li Ruogu, tweede man van China's centrale bank, de terughoudende opstelling van de Chinese overheid afgelopen zaterdag in Davos.

Vooral Amerika dringt al meer dan een jaar aan op een revaluatie van de yuan. De extreem sterke groei van de Chinese export, 35 procent in 2004, is volgens Amerika gebaseerd op een kunstmatig laag gehouden waarde van de Chinese munt. China's monetair beleid draagt volgens Amerika en Europa bij aan een ongelijkmatige groei van de wereldeconomie.

Li Ruogu verzette zich tegen die stelling. ,,Het gebrek aan economisch evenwicht in de wereld is aan veel factoren toe te schrijven, maar niet aan de wisselkoers. China heeft de capaciteit niet om de zogenoemde onevenwichtigheid aan te pakken. Daartoe zijn we niet bereid en niet in staat'', aldus Li.

China's weigering om binnen afzienbare tijd de koers van de yuan los te koppelen van de koers van de dollar, wordt volgens de vice-premier van China, Huang Ju, de eerstverantwoordelijke voor financiële en bankzaken, ingegeven door de zwakte van de Chinese financiële sector. Huang Ju stelde in Davos dat China eerst meer vooruitgang moet maken in het opschonen van zijn financiële sector alvorens iets aan de wisselkoers te kunnen doen. ,,We hebben geen specifiek tijdspad'', aldus Huang. ,,Om het systeem van wisselkoersen te kunnen verbeteren, moeten we de wisselkoers redelijk stabiel houden.''

Huang hield de aanwezigen op het forum verder voor dat China snel welvarender zal worden. Hij verwacht een verdriedubbeling van het inkomen per hoofd van de bevolking tot 3.000 dollar per jaar in 2020, overigens nog steeds een bedrag dat aanzienlijk lager ligt dan de 13.500 dollar die de Taiwanezen in 2004 al verdienden en de bijna 28.800 dollar die men in Hongkong in 2003 gemiddeld per persoon per jaar verdiende.

Huang stelde verder dat een gemiddelde groei van 8 procent voor de komende jaren mogelijk moest zijn zonder dat dat tot een verhitting van de Chinese economie zou leiden. Huang probeerde de deelnemers aan het forum ook gerust te stellen over China's groeiende economische macht. ,,China zal zeker geen bedreiging vormen voor anderen. De aarde is het gezamenlijke tehuis van ons allen'', aldus China's vice-premier tegen de economische wereldtop.