Verbanden met andere terreurzaken

In het onderzoek naar de zogeheten `Hofstadgroep' heeft justitie connecties gevonden met diverse andere terrorismezaken die in Nederland hebben gespeeld of nog spelen.

Dat blijkt uit strafdossiers waarover deze krant beschikt. Vooral met betrekking tot een eerdere bedreiger van het Kamerlid Hirsi Ali, de reeds veroordeelde Omar A., beschikt justitie over duidelijke aanwijzingen. Na de moord op Theo van Gogh zijn behalve hoofdverdachte Mohammed B. twaalf moslimextremisten van de groep gearresteerd. Zij zouden betrokken zijn bij de moord, en aanslagen hebben beraamd op onder meer de kamerleden Hirsi Ali en Wilders. Uit het strafdossier tegen de twaalf blijkt dat leden van de groep actief betrokken waren bij de organisatie van de MSN-internetdiscussiegroep Muwahhidin/Dewaremoslims.

Omar A., `assistent beheerder' van die MSN-groep, werd in oktober veroordeeld voor ernstige bedreiging van Ayaan Hirsi Ali en kreeg een gevangenisstraf van negen maanden. Hij bleek te beschikken over het juiste geheime adres van het VVD-kamerlid. Dat zou zijn achterhaald door de `El Muwahhidin-brigade', die Hirsi Ali daar blijkbaar voor had geobserveerd. In het eerste bericht op de site, dat verscheen op 30 augustus naar aanleiding van de uitzending van de film `Submission', wordt ook de maker van de film, de ,,duivelse spotter'' Theo van Gogh genoemd.

Justitie heeft tot nu toe verklaard dat in het onderzoek tegen Omar A. geen banden zijn opgedoken met de Hofstadgroep. Maar onderzoek naar de computer van Achmed H., een van de leden van de Hofstadgroep die vast zit, leverde veel informatie op over Muwahhidin/Dewaremoslims. De onbekende `beheerder' van de MSN-groep met de bijnaam Adhabh maakte gebruik van de computer die in het echtelijke huis stond van Achmed H.

Bovendien was H. volgens justitie net als Omar A. `assistent beheerder' van Muwahhidin/Dewaremoslims. Achmed H. lag in scheiding en woonde de maand voor zijn arestatie in huis bij Mohammed B. Andere verdachten die actief waren op de MSN-groep zijn Yousef E. en de voortvluchtige Nouredine El F. Justitie noemt Muwahhidin/Dewaremoslims ,,een soort propagandawebsite'' van de verdachten.

In het dossier zit verder een verbinding naar de grote jihad-zaak met twaalf verdachten die in 2003 in Rotterdam terecht stonden, maar allemaal werden vrijgesproken.

    • Jaco Alberts
    • Steven Derix