Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Laatste deel van een serie over rampgebieden gaat over vissers op Sri Lanka die nieuwe boten krijgen door een initiatief van een Argentijnse arts. Sommigen verloren behalve gezin ook hun boot. Ned.1, 20.15-20.50u.

DOCUMENTAIRE

Ch@tney.nl. Twee presentatoren onderzoeken hoe de politiek omgaat met het deurbeleid van uitgaansgelegenheden en hoe gevaarlijk etnoparty's zijn voor de integratie. De organisatoren van Sangam-feesten leggen uit waarom hindoestaanse jongeren op hun feesten afkomen. Ned.1, 13.00-13.30u.

Sentenced to Marriage. Zie tv-vooraf. Ned.1, 14.00-15.10u.

Asian earthquake: the science of tsunamis. Over één van de meest desastreuze natuurverschijnselen ter wereld: de tsunami en de verwoestende vloedgolf van 26 december 2004. Met beelden en aangrijpende verhalen van overlevenden en medewerkers van het Pacific Tsunami Warning Center. Discovery, 21.00-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

Het vermoeden. Gesprek met de van oorsprong Egyptische acteur Sabri Saad el Hamus die in 1957 in Kaïro werd geboren en het moslimgeloof hervond na het overlijden van zijn vader in 1991. Ned.1, 11.00-11.29u.

AMUSEMENT & KUNST

Close-up: Het wilde Afrika van de film. Vanaf de vroege 20ste eeuw richtten westerse fotografen en (Hollywood-)filmers hun camera's op het wilde Afrika. Ned.1, 18.30-19.30u.

Thema-avond Filmfestival Rotterdam. Vier films die ook op het festival te zien zijn, afgewisseld door gesprekken met regisseurs en gasten. De films: Citizen Ruth van Alexander Payne; Who killed brown owl? van Joe Lawlor en Christine Molloy; l'Ecole de la chair (zie films) en Birthday van Bertrand Lee. Ned.3, 19.22-1.35u.

Hallo België. Eerste deel van een 13-delige Belgische comedyserie waarin het leven van brouwer Roger van Mechelen centraal staat. Hij heeft een bierimperium opgebouwd, maar de Limburgers moeten zijn bier niet. En dat steekt. Ned.2, 21.00-21.35u.

JEUGD

Max Velthuys. Herhaling van een Klokhuis-aflevering van vorig jaar waarin tekenaar Max Velthuys, die afgelopen dinsdag in Den Haag overleed, vertelt over hoe zijn verhalen van Kikker zijn ontstaan. Ned.3, 18.25-19.00u.

FILM

Atanarjuat (Zacharias Kunuk, Canada, 2001). Onder meer in Cannes met de Caméra d'Or gelauwerd drama dat verhaalt van een vloek en de bikkelharde strijd tussen aartsrivalen van de Inuit-stam op de Noordpoolcirkel. In meer opzichten om koud van te worden. Novum in de filmhistorie: Atanarjuat is de eerste film die volledig in Inuit-taal is gesproken. Ned.3, 13.50-16.20u.

The last tycoon (Elia Kazan, 1976, VS). Een veteraan-regisseur van het oude Hollywood verfilmde de weemoedige roman van F. Scott Fitzgerald over een filmproducent in zijn nadagen. Onder de scenario-adaptatie staat Harold Pinter, de hoofdrol is voor Robert De Niro en de nevenrollen zijn stuk voor stuk pareltjes. RTL5, 15.40-18.00u, onderbroken door reclame.

Go (Doug Liman, 1999, VS). Spetterende komedie van durfal Liman (Swingers, The Bourne identity), die drie verhaallijnen vol jeugdige overmoed en daaruit voortvloeiende stommiteiten op ingenieuze wijze met elkaar verweeft. Een soort Pulp fiction, maar dan met jong talent (Sarah Polley, Katie Holmes, Scott Wolf) en zonder het abjecte cynisme van Tarantino's film. Met uiterst dynamisch camerawerk van Liman zelf, een hypnotiserende soundtrack en een rolbezetting die er duidelijk zin in had. Veronica, 22.25-0.15u.

Leo und Claire (Josef Vilsmaier, 2001, Duitsland). Trends komen en gaan, maar de Beierse regisseur Vilsmaier (Schlafes Bruder, Comedian Harmonists) blijft gewoon goed periodedrama in classicistische stijl afleveren. In Leo und Claire krijgt een echtpaar (Michael Degen en Suzanne von Borsody) in het gevaarlijke Duitsland van de jaren dertig te maken met de afgunst van de buurt. Mooie bijrollen van Franziska Petri, Axel Milberg en Alexandra Maria Lara (Hitlers secretaresse Traudl Junge in Der Untergang). ARD, 23.30-1.05u.

l'Ecole de la chair (Benoît Jacquot, 1998, Fr./Bel./Lux). Terwijl Jacquot op het Filmfestival Rotterdam van 2005 Filmmaker in Focus is, kan de thuisblijver dit psychodrama van de eclectisch ingestelde regisseur bekijken. In deze vrije Yukio Mishima-adaptatie raakt Isabelle Huppert als bon chic bon genre-Parisienne van middelbare leeftijd verstrikt in haar hunkering naar een biseksuele jongen (Vincent Martinez). Ned.3, 22.35-0.45u.

Funny bones (Peter Chelsom, 1994, GB/VS). Prachtige tragikomische tweede film van Chelsom (Hear my song), over een jonge komiek die in de voetsporen van zijn vader wil treden, maar niemand aan 't lachen krijgt. Met Oliver Platt, Jerry Lewis en de stand-up comedian Lee Evans in een fruitige bijrol. BBC2, 0.40-2.45u.

RADIO

Radio 1-journaal. O.a. aandacht voor de verkiezingen in Irak met rechtstreekse verslagen en een gesprek met minister van Defensie Henk Kamp. Radio 1, 12.04-14.00u.

Opium. O.a. een gesprek met schrijver Jan Siebeling over zijn roman Knielen op een bed van violen. Radio 1, 19.04-20.00u.

Radio Atelier. Reconstructie van de frauduleuze gang van zaken rondom het project Eco Brasile, een investeringsplan uit de jaren '90 waaraan honderden beleggers meededen die hun spaarcenten nooit meer terugzagen. De belegger zou 12 procent rente per jaar ontvangen. Er verdween 48 miljoen euro. Radio 1, 21.04-22.00u.