Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Taal

Sprekende gebaren

Gebaren die een gesprek ondersteunen zijn van belang (W&O, 22 jan). Als talendocent ervaar ik dagelijks dat het trainen van luistervaardigheid Duits en Frans met gebruikmaking van een cd alleen door de leerlingen als lastig wordt ervaren, terwijl het bekijken van een dvd of video en tegelijkertijd luisteren een beter resultaat oplevert.

Ter illustratie een persoonlijke ervaring. Afgelopen jaar was ik enkele keren in Brazilië op vakantie, waar ik op straat Braziliaans Portugees heb geleerd. Je moet daar wel. Converseren met mensen die ik kon aankijken ging me snel redelijk af, maar nog steeds heb ik er enorme moeite mee, in die taal een telefoongesprek te voeren: vooral het luisteren naar de Brazilianen, zonder dat ik hun gebaren en gezichtsuitdrukkingen kan waarnemen, kost me grote inspanning. Ik moet dan veel vaker om herhaling van het gezegde vragen dan in een vis-à-vis gesprek.