Russisch leger hielp bij `Beslan'

Volgens Aleksandr Torsjin, ondervoorzitter van de Federatieraad, de Russische Eerste Kamer, hielpen hoge Russische militairen de terroristen die in september vorig jaar een school in Beslan gijzelden.

Torsjin deelde dit gisteren mee aan de Russische persbureaus. Hij is voorzitter van de parlementaire commissie die het gijzeldrama in het Noord-Ossetische stadje Beslan onderzoekt. Een groep van 32 radicale moslims gijzelden op 1 september vorig jaar 1.200 scholieren, ouders en leraren in een snikhete sporthal, volgehangen met explosieven. Hun actie ontaardde twee dagen later in een bloedbad toen een bom ontplofte en verwanten een wanhopige bestorming begonnen. Daarbij stierven meer dan 330 gijzelaars, de helft kinderen.

Torsjin zegt dat twee officieren al zijn aangehouden, tegen drie anderen loopt een arrestatiebevel en twee zitten nog op hun post. Die laatsten zijn geen Noord-Ossetische officieren, maar Russische kolonels of generaals. De commissie heeft het bewijs tegen hen aan het openbaar ministerie overgedragen. Een ander commissielid, Vladimir Koelakov, zegt dat de militairen de terroristen indirect hebben geholpen, door een oogje dicht te knijpen.

De Russische pers speculeert al langer dat de groep nooit zoveel wapens in de school kon smokkelen of door de vele controleposten kon glippen zonder medewerking van Russische agenten of militairen. De radicale Tsjetsjeense krijgsheer Basajev, die Beslan heeft opgeëist, heeft meermalen gesnoefd dat met voldoende dollars alles mogelijk is in Rusland.

Afgelopen maand hebben de Russische autoriteiten een medeplichtige aangehouden die fourageerde voor de terroristen toen ze trainden in een bos bij Beslan. Trosjin zegt enkele overleden gijzelnemers te hebben geïdentificeerd via een videotape. Iemand had die tusen het puin gevonden en aan de Amerikaanse tv-zender CBS verkocht. Op de tape onderhandelt Roeslan Aoesjev, oud-president van deelrepubliek Ingoesjetië, met ongemaskerde terroristen.

Mogelijk heeft de openhartigheid van de onderzoekscommissie te maken met recente onrust in Beslan. Vorige week blokkeerden inwoners drie dagen lang een snelweg en eisten een ingrijpender onderzoek, onder meer door de inzet van buitenlandse experts. Torsjin was daar tegen: hij voorspelde bureaucratische problemen met vertalingen en toegang van buitenlanders tot vertrouwelijke informatie. De mededelingen van gisteren moeten dan aantonen dat de commissie, die tot dusver zeer discreet opereerde, resultaat heeft geboekt.