Piepklein massafeest

Kleinschalige feesten zijn helemaal in, weet Jan Hoek (21). Maar dan wel in enorme hallen

Als een indiaan houd ik een hand boven mijn ogen en ik speur de zaal af naar mijn vrienden. Op feesten als deze is naar de wc gaan desastreus. Het is ongeveer een jaar geleden en ik sta in de immens grote hallen van de NSDM-werf op het feest Awakenings. Ik zie een mensenmassa zo groot als je normaal alleen aantreft in films als Braveheart. Groepjes Randstadboeren staan luidruchtig te lallen en bier te drinken, terwijl naast hen een paar hip geklede Andy Warhol look-a-likes strak voor zich uit staren en nog wat verderop wat ex-gabbers zonder T-shirt flink aan het stampen zijn. Maar bovenal lopen er veel mensen rond die net als ik hun vrienden kwijt zijn geraakt. De verbondenheid is dat wat dit feest zo fantastisch zou moeten maken, maar ik ken niemand en geen enkel groepje lijkt erop uit een vreemdeling in zich op te nemen. Het enige wat ons verbindt is dat we allemaal drijfnat zijn van elkaars zweet, iedereen drukt met zijn bijna naakte lijf tegen elkaar aan en zo nu en dan druipt een flinke druppel gecondenseerd zweet van het plafond naar beneden.

Ongeveer een jaar later ben ik op een ander feestje op dezelfde plek. Ik heb in totaal twee hippe vrienden en die zijn zo aardig mij soms mee te nemen naar een van hun ontzettend interessante feestjes. `A 500 people exclusive party on a 6.000 location!' is de zin waarmee het feest zichzelf aanprijst. Behalve een paar onderbroeken met daarop het website-adres van het feest (www.clubfilth.nl), die selectief geflyerd werden op andere exclusieve feesten, hebben ze nauwelijks aan promotie gedaan. Vooral het idee dat die andere 5.500 mensen dus niet komen, moet dit feest prijzenswaardig maken – aan boeren (iedereen buiten Amsterdam) is geen behoefte. Het is nu wel ijskoud in de ruimte, maar dat maakt niet uit, want echt hippe mensen hebben een jas die qua look gewoon te dragen is als party-outfit. Iedereen (mijzelf uitgezonderd natuurlijk) schijnt elkaar te kennen.

Nederland is klaar met grote feesten waar driekwart van Nederland naartoe gaat. Als het niet uitmaakt wie je tegenkomt, kun je net zo goed naar de Albert Heijn gaan. Innercity, een feest in de Rai met meer dan 45.000 mensen, was vroeger al weken van tevoren uitverkocht; nu moesten ze een paar dagen voor het feest de kaartjes in prijs verlagen in de hoop dat er toch nog iemand een kaartje zou kopen. In verschillende uitgaansscenes worden de gekste fratsen uitgehaald om een feest zo klein mogelijk te houden voor een zo exclusief mogelijk groepje mensen.

Meubelstukken, de organisatie die bekend staat om zijn electroclashfeesten en ook verantwoordelijk is voor Club Filth is daar een goed voorbeeld van. Je moet weten waar en wanneer hun feestjes zijn om er te komen. Hun site (www.meubelstukken.nl) proberen ze geheim te houden, maar als je hem eenmaal weet je precies waar je heen moet. De twee paaldansende dj-chicks: dj Wanna be a star en Miss B-have gebruiken een gelijksoortige strategie, maar gaan ietsje verder. Vaak als ze ergens draaien zetten ze een wachtwoord op hun site (www.wannabeastar.net), alleen mensen die het wachtwoord kennen, komen binnen.

Ook in de hiphopscene wordt steeds meer moeite gedaan om de grote massa buiten de deur te houden. Het hiphopfeest Bling dat op donderdag in de Jimmy Woo gehouden wordt heeft een speciaal soort Bling-sneakers door Puma laten maken. De schoenen gelden als toegangskaartje. Een andere methode gebruikt Hop, een feest georganiseerd door Heineken. Elke keer hoppen ze naar een andere locatie, bijvoorbeeld een pannenkoekenhuis, en op het laatste moment sturen ze alleen mensen die het mogen weten een uitnodiging waarin die plek wordt bekendgemaakt.

Dankzij die twee hippe vrienden mag ik nu soms op dit soort feestjes komen. En het is waar, op dat soort feestjes kent iedereen elkaar. Ik ken er nog steeds niemand, maar het voordeel voor mij is dat ik mijn twee vrienden in ieder geval niet meer kwijtraak. Maar waar moeten de 5.500 mensen heen die niet op de `500 people exclusive party on a 6.000 location!' kunnen komen? Zijn er ook exclusieve feesten voor niet-exclusieve mensen?

    • Jan Hoek