Oplapbeurt Hubble van de baan

Het reddingsplan voor de Hubble-ruimtetelescoop gaat niet door. De Amerikaanse regering heeft er geen geld voor over, aldus de Washington Post. Hubble draait inmiddels veertien jaar om de aarde en is een paradepaardje van de Nasa. Dit jaar had een bemande Space Shuttle de telescoop zullen aandoen om nieuwe instrumenten te installeren en servicewerkzaamheden uit te voeren, maar na de ramp met Columbia, twee jaar geleden, is die missie geschrapt. Na veel druk van de betrokken wetenschappers besloot de Nasa afgelopen zomer tot een robotmissie die de levensduur van de Hubble met minstens vijf jaar zou moeten verlengen. Geraamde kosten: ruim een miljard dollar. Te veel, oordeelt nu het Witte Huis. De enigszins gehavende Hubble blijft in bedrijf, totdat echt vitale onderdelen het ook begeven.

    • Dirk van Delft