Israël beperkt aanvalsacties tegen Palestijnen

De opperbevelhebber van het Israëlische leger, luitenant-generaal Moshe Ya'alon, heeft gisteren opdracht gegeven ,,proactieve, offensieve acties'' tegen Palestijnse militanten te stoppen. Het leger mag alleen optreden tegen ,,actieve terroristencellen'' na expliciete toestemming van Ya'alon zelf.

In de gebieden in de Gazastrook, waar de Palestijnse Autoriteit de afgelopen dagen duizenden gewapende agenten en paramilitaire eenheden heeft gestationeerd, zullen de activiteiten van het Israëlische leger in de praktijk worden stopgezet. In de Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever worden de acties tot een minimum beperkt in afwachting van de overdracht aan Palestijnse eenheden.

Luitenant-generaal Ya'alon, die de besluitvorming over liquidaties en arrestaties van brigade- en divisiecommandanten heeft overgenomen, wil in de komende dagen ook de grensovergangen tussen Israël en de Gazastrook heropenen. De grenspost Karni, waar eerder deze maand een aanslag werd gepleegd, waarbij zes Israëliërs werden gedood, ging gisteren enkele uren open om levensmiddelen voor de Gazanen en landbouwproducten voor de Europese en Israëlische markten door te laten.

Het Israëlische opperbevel bestudeert op het ogenblik een plan om een aantal van de grote militaire controleposten op de Westelijke Jordaanoever op te heffen. Dat is ook noodzakelijk om de Palestijnen in staat te stellen politie- en legereenheden van bijvoorbeeld Ramallah naar Qalqilya en Tulkarem te verplaatsen. De controleposten bij Qalqilya, lange tijd een omsingelde stad, zijn opgeheven.

Ter voorbereiding van de ontmoeting tussen de Palestijnse president Abbas en premier Sharon werken Israëliërs en Palestijnen aan een pakket maatregelen, zoals de vrijlating van ongeveer 900 gevangenen en de terugtrekking van Israëlische leger- en grenspolitie uit de Palestijnse steden. Volgens de Israëlische radio zijn minister van Defensie Mofaz en het hoofd van de algemene veiligheidsdienst, Dichter, het oneens over de overdracht van Palestijnse steden aan de Palestijnse politie. Shin-Betdirecteur Dichter heeft achter de schermen minister Mofaz en premier Sharon gewaarschuwd dat ,,nog geen enkele terroristische cel is ontmanteld''.

De optimistisch gestemde Sharon wil met Abbas praten over de ontruiming van de 21 Israëlische nederzettingen in de Gazastrook, maar de Palestijnen dringen aan op hervatting van het vredesproces en onderhandelingen over Jeruzalem als gedeelde hoofdstad van een in hoog tempo op te richten Palestijnse staat.