Foto prins Bernhard 2

Waar hem zulks gewenst voorkwam zette prins Bernhard zaken soms met enige graagte op hun kop. Ik vraag me echter af of het hem goed gedaan zou hebben om te zien dat zijn zeer geslaagde opname van een formatie vliegtuigen op pagina 37 van de krant van 22 januari ondersteboven is afgedrukt. En ik ben benieuwd of dat in het deze week te verschijnen boek soms óók het geval is; de mogelijkheid valt bij een dergelijke opname niet uit te sluiten.

Redelijk onwaarschijnlijk lijkt me dat deze fraaie foto in het desbetreffende RAF-album van de prins zelf van meet af aan al ondersteboven was ingeplakt; wel is het mogelijk dat het voor het maken van deze opname handiger was om de camera met opzet ondersteboven te houden, bijvoorbeeld als de opname vanuit het plexiglazen sterrenschiet-koepeltje (astrodome) of een geschutskoepel van een bommenwerper is gemaakt. Zoiets zet eenieder die iets handmatigs met negatief of afdruk wil doen uiteraard al snel op het verkeerde been.

Vliegtuigen blijven in de lucht door deze een zetje naar beneden te geven; een condensatiespoor is dan ook onderhevig aan een dalende luchtbeweging achter het veroorzakende vliegtuig. De foto is dus schuin omhoog genomen vanuit een vliegtuig dat zich op een lagere vlieghoogte achter de formatie bevond.

De op de foto zichtbare viermotorige vliegtuigen zijn voorts geen jachtvliegtuigen maar bommenwerpers, zo te zien van het type Boeing B-17 Flying Fortress.

    • Frank Sturm