Dunne luie mensen bewegen toch veel meer dan dikke luie mensen

Van mensen die kantoorwerk doen en ook thuis bij voorkeur stilzitten wordt een deel dik, maar anderen blijven er slank bij. De dikkerds zouden echter 350 kilocalorieën per dag meer verbruiken als ze zich net zo zouden gedragen als de slankblijvers, ontdekten zwaarlijvigheidonderzoekers van de Mayo-kliniek in Rochester (Science, 28 jan). De slankblijvers verbruiken gewoon meer energie bij dagelijkse bezigheden.

Niemand had dat grote verschil in energieverbruik verwacht. Op het eerste gezicht waren de 20 deelnemende proefpersonen aan het onderzoek allemaal even lui. Maar in werkelijkheid zaten de dikkerds per dag twee uur langer stil dan de slankblijvers. Het onderzoek toont aan dat energieverbruik tijdens traplopen, afwassen, was opvouwen, een vrolijk huppeltje maken, boodschappen doen en de hond uitlaten misschien belangrijker zijn tegen dikworden dan de formele sportbeoefening die meestal tot een paar maal per week beperkt blijven.

De onderzoekers van de Mayo-kliniek selecteerden tien proefpersonen van gemiddeld 67 kilo en tien dikkere van gemiddeld 99 kilo. Bedoeling was om het dagelijks energieverbruik eindelijk eens minutieus te meten. Daarvoor moest precies bekend zijn hoeveel energie de proefpersonen met hun voedsel opnamen en hoeveel calorieën ze verbruikten. Daarom aten de deelnemers al hun, tot op de calorie afgewogen maaltijden op het onderzoekscentrum. Ze droegen speciaal ondergoed met sensoren die alle bewegingen tweemaal per seconde registreren en opslaan. Het geheugen van de sensoren werd dagelijks overgezet naar een computer als de proefpersonen onder de douche stonden. Het energieverbruik van de proefpersonen in absolute rust (rustmetabolisme) werd in nauwkeurige laboratoriumomstandigheden bepaald, evenals hun energieverbruik tijdens door de sensoren geregistreerde bewegingen. Dikke mensen hebben een hoger rustmetabolisme dan dunne mensen: hun volle vetcellen verbruiken energie. Dikkerds verbruiken ook meer energie voor staan en lopen, want ze torsen meer gewicht mee.

Om te kijken of dikke mensen alleen maar minder bewegen omdat ze dik zijn, lieten de onderzoekers een paar van de de dikkerds in 8 weken gemiddeld 8 kilo afvallen. En een paar slanken kwamen in 8 weken 4 kilo aan. Het gewichtsverschil tussen beide groepen halveerde daardoor ongeveer, maar in hun bewegingspatroon veranderde niks. Slanke mensen reageren anders op de maatschappelijke verleidingen om een zittend leven te leiden dan dikke, concluderen de onderzoekers.

    • Wim Köhler