Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

48 uur in Hunter Valley

Wijn! Golfen! Paardenfokken! Voor Ellen Kleverlaan is Hunter Valley in Australië bijkans het paradijs

WAAROM GAAN?

Hunter Valley is het oudste en grootste wijngebied van Australië. Een groen, glooiend landschap. De bergen met half verbrande bomen die rond Sydney het landschap bepalen, zijn verdwenen, evenals de haarspeldbochten en dreigende rotsformaties op weg naar deze vallei.

Maar vele toeristen komen nooit aan in Hunter Valley. Na een bezoek aan de stad Sydney vervolgen velen hun reis door Australië naar de Blue Mountains, een nationaal park vol blauwsparren op slechts twee uur rijden. Na dat natuurgeweld zoeken de meeste bezoekers weer snel de kust op. En laat nou net dat stuk kust, tussen Sydney en Brisbane, niet erg de moeite waard zijn – tenzij je graag tussen feestvierende pubers zit.

Nee, beter blijf je in het binnenland, en volg je de New England Highway. Al snel zal Hunter Valley zich dan aandienen. De schoonheid van de uitgestrekte wijnvelden met een oneindig ver reikende horizon alleen al maakt een verblijf de moeite waard. Maar de wijnliefhebber heeft nog een goede reden om zijn vertrek een paar dagen uit te stellen.

WELK WIJNHUIS IS GOED?

Hunter Valley valt uiteen in een hoger en een lager gelegen deel. Op de laagvlakte bevinden zich meer dan zeventig wijnhuizen – en overal kun je gratis proeven. Bekende wijnsoorten in deze streek zijn de Cabernet Sauvignon, de Chardonnay, de Semillon, Shiraz en Verdelho. Welk wijnhuis zich het beste leent voor een proeverij, is toch vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Een groot wijnhuis heeft vaak meer wijnen om uit te kiezen, of biedt iets extra's zoals een kaasmakerij of galerie. Hiertoe behoren onder andere Lindemans en Rosemount Estate, waarvan de wijn in Nederland te koop is. Een klein wijnhuis is intiemer. Hier zwaait de wijnmaker vaak zelf de scepter en begeleidt zijn partner of een ander familielid het proeven. En elke dag is er wel een (eveneens gratis) wijntoer om meer over het maken van de wijn te weten te komen.

Wie niet slechts komt om de wijn te proeven, maar ook enige deskundige uitleg verwacht, moet een beetje geluk hebben. Bij sommige grotere wijnhuizen doet het proeven denken aan een fabriek met een lopende band.

Grant van McGuigans Cellars aan Mc Donalds Road maakt er daarentegen een feest van. Allereerst vraagt hij van welk eten je houdt. Vervolgens pakt hij snel een vijftal flessen uit de koeling. Dat gaat goed. En na een klein uur zijn niet alleen de vijf wijnen geproefd, maar ook nog een drietal flessen voor bij het dessert. De Chardonnay smaakt even goed als thuis. Maar Australië en Chardonnay gaan toch niet goed samen, Grant? Dat klopt. De reden? Het subtropische klimaat zorgt weliswaar voor een welkom regenbuitje op zijn tijd, maar betekent ook een hoge gemiddelde temperatuur. Druiven volgroeien door die combinatie te snel, wat ten koste gaat van de smaak. Grant, die voor het overige alle wijnen meedrinkt, laat de Chardonnay voor wat-ie is en noemt zich fervent aanhanger van de ABC-club: Anything But Chardonnay.

Nee, dan de Verdelho Superior, fris en licht, een wijn die niet snel verveelt, maar toch met voldoende smaak, aldus Grant. Wijnmakers verkopen hem graag, de Verdelho, want slechts zes maanden zijn nodig om uit een klein groen plantje een prima wijn te kunnen bottelen. En we komen ook nog te weten waarom de meeste wijn in Australië met schroefdop wordt verkocht. Met een gemiddelde van slechts twee dagen tussen aankoop en drinkmoment, krijgt de kwaliteit van wijn nauwelijks tijd om in te boeten en kan die schroefdop dus geen kwaad.

Wijnproevers moeten niet vergeten dat in Australië het toegestane alcoholpromillage 0,05 promille is. Met het proeven van vijf wijnsoorten is het maximum al aardig in zicht. Dus vertrouw de wijn toe aan de spieton of kies voor een overnachting in een van de vele bed & breakfast cottages die Hunter Valley rijk is. Bij de Honeytree Estate bijvoorbeeld, met zo'n twintig wijnproeverijen op loopafstand. Of, nog makkelijker, huur een fiets.

MAAR IK HOU NIET VAN WIJN!

Denk nou niet dat wie niet van wijn houdt, niets in de Hunter Valley te zoeken heeft. Het is er niet alleen mooi, we zijn in Australië. Dat garandeert genoeg vermaak. Met vijf golfvelden op een gebied van 15 bij 25 km, verschillende paardenfokkerijen en -rennen in de Upper Hunter Valley, ballonvaarten en veel kunst. Er zijn bovendien tal van mogelijkheden om lekker te eten. Bij Wyndham Estate bij voorbeeld zijn er kant en klare bbq-pakketten te koop voor aan een van de vele picknicktafels. Of ga naar een restaurant met echte muzikanten. En dan zijn er nog natuurlijk veel, heel veel cafés waar je gewoon kunt aanschuiven.

Meer info bij het Elke Visitors Centre, Allendale Road, Cessnock en www.winecountry.com,

www.honeytreewines.com

en www.wyndhamestate.com