Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Zo snel kijken als een haas

Gebeurt iets snel of langzaam? Het ligt er maar aan hoe je het bekijkt. En dieren bekijken het graag anders.

Sommigen vinden ons maar trage kijkers. Zij kijken sneller en preciezer.

Dat is vaak handig. Als je snel kijkt, kun je snel reageren. Zo vlug als een haas. Hazen kijken razendsnel, zodat ze ook snel kunnen vluchten.

Met hun grote ronde ogen kijken hazen steeds heel goed om zich heen. Hun hazenhersenen zijn supervlug. Als die iets in het blikveld verdacht vinden, slaan ze direct groot alarm, voor de hele haas. Je gedekt houden! Of: rennen voor je leven!

Hazen letten vooral op beweging. Want beweging is voor hazen vaak gevaar, van een aanstormend roofdier. Dan kun je maar beter een voorsprongetje nemen. Er zijn meer snelle kijkers, zoals vogels. Vooral roofvogels, die weleens een haas proberen te vangen. Sommige dieren kijken weer luier en trager. Een koe bijvoorbeeld. Die zal nooit een haas vangen, al weet je het nooit.

Wat voor ons te snel gaat om goed te kunnen zien, ziet een haas heel precies. Neem een keihard op doel geschoten voetbal. Die zien wij alleen als een vage streep langskomen. Zo'n haas ziet die bal heel scherp. Ziet hoe die draait, ziet heel precies de richting. En wij zien alleen het net bewegen. Moeten wachten op de vertraagde herhaling om te zien hoe het ging. Hazen zouden dus hele goede keepers zijn, maar ja, ze zijn bang voor de bal.

Zijn er ook nog tragere kijkers dan wij? Ja, een schildpad bijvoorbeeld. Als die het koud heeft kijkt hij ook langzaam. Alles gaat dan op zijn elfendertigst, ook in zijn hersenen. Het is moeilijk voor te stellen. Maar neem een tamme schildpad, die goed warm is. Als jij met zijn voerbak aan komt lopen, herkent hij dat heel goed. Daar komt hij al aangerend, voor zijn doen dan. Maar als het kouder wordt, wordt ook de schildpad koud. Als je nu een beetje haastig aan komt lopen? Geen reactie. Probeer het opnieuw, en nu juist een beetje schildpaddig lopen. Ha, nu ziet hij je, en kijkt reikhalzend naar je uit.

De eerste keer ging je gewoon te snel voor zijn ogen. Hij kon het allemaal even niet zo goed volgen.

Zogenaamd koudbloedige dieren, zoals schildpadden, slangen en kikkers, hebben dat allemaal. Als ze koud worden, zien ze minder snel. Voor een schildpad is dat niet zo erg. Blaadjes sla lopen meestal niet zo hard. Maar voor een slang? Die moet levende dieren vangen. Maar gelukkig zijn koudbloedige dieren ook heel warmbloedig, als de omgeving maar warm is. Daarom moeten slangen af en toe eens goed kunnen zonnen. Om zich op te laden, met zonne-energie. Als ze het lekker warm hebben, kijken ze vlugger. Een hete slang is daarom gevaarlijker dan een koude. Zelfs een schildpad onder de zon wordt snel. Maar nee, die haas haalt hij niet in.