Williams en Davenport weerstaan aanstormende tennisjeugd

Serena Williams en Lindsay Davenport hebben tijdens de Australian Open bewezen dat de oudere generatie in het vrouwentennis nog niet afgeschreven mag worden. Met krachtig powertennis lieten de twee Amerikaanse speelsters de voorbije dagen op Melbourne Park zien dat ze de aanstormende jongeren vooralsnog de baas (kunnen) zijn.

Voor het eerst staan Williams (23) en Davenport (28) morgenochtend (Nederlandse tijd) in de Rod Laver Arena tegenover elkaar in de eindstrijd van het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Zowel Williams (in 2003) als Davenport (in 2000) won het toernooi in het verleden al eens. Beide speelsters wisten voorheen bovendien ook de macht in het vrouwentennis te pakken, maar de laatste jaren verdwenen beiden door blessures lange tijd van het toneel. Velen twijfelden of de Amerikaanse tennissters nog wel terug zouden keren aan de top, en dus de Belgische en Russische speelsters konden verdrijven.

Williams maakte vorig jaar na een knieoperatie haar rentree in de toptien, maar helemaal de oude was ze duidelijk nog niet. Maria Sjarapova troefde Williams zowel in de eindstrijd van Wimbledon als in de finale van de Masters Cup af. In de halve finale van de Australian Open volgde de wraak van Williams op de jonge Russin. Daarmee verbrak ze ook de zegereeks van de Russinnen, die de laatste drie grandslamtoernooien wisten te winnen.

Misschien nog opmerkelijker was de terugkeer van Davenport, die zichzelf al bijna had verzoend met haar afscheid. Desondanks bleek ze eind vorig jaar volgens de ranglijsten de beste speelster ter wereld. Zonder een groot toernooi te winnen was ze terug op de plek, die ze in oktober 1998 voor het eerst bezette.

Davenport verloor vandaag aan de zijde van haar landgenote Corina Morariu de finale van het damesdubbel tegen de Russische Svetlana Koeznetsova en de Australische Alicia Molik.