VEB wil onderzoek naar Crucell

Vier bestuurders en commissarissen van biotechnologiebedrijf Crucell hebben vlak voor de presentatie van de jaarcijfers met voorkennis gehandeld. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil dat toezichthouder AFM een onderzoek instelt.

Dat stelt de VEB in reactie op de uitleg die Crucell heeft gegeven voor verschillende opmerkelijke effectentransacties vlak voordat het bedrijf deze week tegenvallende jaarcijfers presenteerde.

Bestuursvoorzitter R. Brus, financieel directeur L. Kruimer, president-commissaris P. Strijkert en commissaris P. Satow oefenden op 18 januari allen hun recht uit om aandelen Crucell te kopen tegen een koers van 11,43 euro. Dezelfde dag verkochten zij hun net verkregen aandelen tegen 11,60 euro. Zij deden dat in een `gesloten periode' waarin handelen verboden was.

Afgelopen maandag, nog geen week later, maakte het bedrijf tegenvallende jaarcijfers bekend waardoor de beurskoers op een dag met 8 procent daalde. De beurskoers is inmiddels verder gedaald en sloot gisteren 16 procent onder het niveau waarop de bestuurders hun aandelen verkochten.

Volgens een woordvoerder van Crucell zijn de effectentransacties weliswaar gedaan in een `gesloten periode', maar volgens hem gaat het hier om een uitzondering. Op 11 november vorig jaar zouden de voorgenomen transacties al bij toezichthouder AFM zijn gemeld. De effectenwet kent een uitzondering voor het verbod op handel met voorkennis als het gaat om opties die aflopen. Dat was bij Crucell het geval.

Bestuurders behoren die transacties wel twee maanden van tevoren schriftelijk te melden bij de vennootschap. Het biotechnologiebedrijf heeft niet bekendgemaakt of dit is gebeurd, maar benadrukt dat er geen regels zijn overtreden.

De effectentransacties zijn volgens Crucell wel twee maanden van tevoren bij de compliance officer gemeld, de functionaris die toeziet op het naleven van de effectenregels. Bij Crucell wordt die functie uitgeoefend door de financieel directeur die zelf ook handelde. Volgens een woordvoerder van de AFM is het ,,niet verstandig'' als de financieel directeur eveneens compliance officer bij een onderneming is.

VEB-directeur P.P.F. de Vries noemt de uitleg van Crucell ongeloofwaardig omdat de beurskoers vorig jaar november een stuk lager stond. Daarmee hebben de bestuurders van Crucell aangegeven dat zij aandelen wilden kopen tegen een prijs die 2,50 euro boven de beurskoers van dat moment lag. ,,Er zou sprake zijn van (grootschalige) filantropie'', liet De Vries gistermiddag in een schriftelijke verklaring weten. De Vries noemt het ,,nog merkwaardiger'' dat financieel directeur Kruimer twee dagen vóór de omstreden effectentransacties een interview gaf in De Telegraaf waarin hij aankondigt van Crucell `een miljardenbedrijf' te maken, waarbij winstmarges van meer dan 80 procent worden gerealiseerd.

Het bedrijf zegt in een schriftelijke verklaring ,,geenszins een ethisch probleem'' te zien in het feit dat er gehandeld wordt in een gesloten periode, zolang die beslissing maar lang van tevoren wordt gemaakt.

Dat de winst op de effectentransacties relatief beperkt is – 17 cent per aandeel – is voor de voorkennisvraag niet relevant, stelt de VEB. Het zou volgens de vereniging alleen een rol kunnen spelen bij de bepaling van een eventuele strafmaat.