Van waarschuwing tot heilwens

Woensdagavond werd Driek van Wissen gekozen als de nieuwe Dichter des Vaderlands. De Groningse dichter won, na een uitgebreide campagne, met ruime voorsprong. Nog voordat de uitslag bekend werd, vroeg het Cultureel Supplement aan tien dichters een gedicht te schrijven voor de nieuwe Dichter des Vaderlands. Ze blijken elk zo hun eigen opvattingen te hebben over dit jonge instituut, opgezet door Poetry International, de Koninklijke Bibliotheek en NRC Handelsblad: `Mij niet gezien.' `U heeft geen ik.' `Blijf dromen.'

Nog onkundig van zijn benoeming dichtte Driek van Wissen over het vergeefse van een dichter die in Nederland de pen ter hand neemt als de wereld in brand staat. Oftewel: `hoe leid je rampen op tot kunst?', zoals Rob Schouten het formuleert.

Maar, dichtte Hanz Mirck bemoedigend: `Van nu af nu is alles anders, vanaf nu ben jij van ons'.