Protest tegen tarieven op Schiphol

De belangenvereniging van luchtvaartmaatschappijen in Nederland (BARIN) tekent formeel protest aan tegen de verhoging van de havengelden op Schiphol. Alle 81 maatschappijen die gebruikmaken van Schiphol zijn aangesloten bij BARIN. Per 1 april moeten zij gemiddeld 3,2 procent meer betalen voor de diensten op de luchthaven. Ook passagiers moeten meer betalen.

In een verklaring, voorafgaande aan de nieuwjaarsrede die BARIN-voorzitter Coen Waasdorp later vandaag zal uitspreken, zegt hij: ,,Monopolist Schiphol heeft de verhoging eenzijdig ingevoerd, met goedvinden van de overheid, die grootaandeelhouder is.''

Waasdorp zegt ,,zeer teleurgesteld'' te zijn over de goedkeuring die het ministerie van Verkeer en Waterstaat vorige week gaf aan de verhogingen. BARIN heeft inmiddels een bezwaarprocedure aanhangig gemaakt bij het ministerie.

De organisatie wijst erop dat tussen 1999 en 2003 de havengelden op Schiphol al met 38 procent omhooggingen, meer dan bij andere grote luchthavens in Europa. De verenigde luchtvaartmaatschappijen stellen dat Schiphol voldoende inkomsten genereert. ,,De winsten van de luchthaven zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, waar de luchtvaartindustrie nog steeds zwaar verliesgevend is.''

Een woordvoerder van Schiphol zegt in een reactie dat de opstelling van BARIN ,,niets nieuws'' is. Vorige week verantwoordde de luchthaven zijn stijging van de tarieven als volgt: ,,De verhoging wordt noodzakelijk geacht wegens de aanhoudend hoge investeringen in vergroting van capaciteit om de groei van het verkeer en vervoer te accommoderen.''