Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Kip op zijn Congolees

Supermarkten weerspiegelen het koloniale verleden van een land. Dus in een Belgische zaak geen Indonesische of Surinaamse, maar Congolese producten. Ik kocht er uit nieuwsgierigheid een blikje saka-saka. Dat bleken fijngemalen maniokbladeren te zijn met een aparte, bittere smaak. Lekker bij Moambe, stond op het blik. Het internet bood uitkomst. Moambe-saus wordt gemaakt van noten uit de Afrikaanse palmboom en gegeten bij vis, kip en ander vlees. Congolezen in het westen behelpen zich vaak met pinda's, die ze roosteren en fijnmalen. Je kunt voor het gemak ook pindakaas gebruiken. Bakken gebeurt traditioneel in palmolie, maar elke andere olie voor in de keuken voldoet ook.

Snijd de kip in stukken en wrijf die met chilipoeder in. Verhit een scheut olie in een braadpan en bak hierin de stukken kip rondom bruin. Neem dan een koekenpan. Verhit daarin een lepel olie en bak er de pinda's in tot ze lichtbruin zijn. Laat de noten op keukenpapier uitlekken en afkoelen. Pel en snipper ui en knoflook en snipper de eventuele peper. Neem de kipdelen uit de pan en giet overtollig bakvet weg. Bak de snippers ui, knoflook en peper in de rest van het vet op laag vuur 3 tot 5 minuten, tot ze zacht zijn. Doe er de tomatensaus bij en 2,5 tot 3 deciliter water. Breng de saus aan de kook en voeg wat zout en peper toe. Leg de stukken kip in de saus, plaats een deksel op de pan en laat ze in drie tot vier kwartier gaar worden. Nu en dan roeren om te voorkomen dat de saus aan de bodem koekt. Maal de noten fijn in een keukenmachine. Giet er een scheutje water bij om een gladde pasta te krijgen. Als de kip een half uur staat te koken, kan het pindamengsel door de saus worden geroerd. Breng de saus op smaak met zout, peper en cayennepeper. Strooi desgewenst peterselie over het gerecht. Eet er rijst bij. De saka-saka kunt u vervangen door groene kool of spinazie, gesmoord met fijngesneden ui en knoflook. Finishing touch: gebakken banaan.

Morgen: Sint-Jakobsmosselen.