Kamerleden in actie voor `Submission'

Vanuit de Tweede Kamer is druk uitgeoefend op burgemeester Opstelten van Rotterdam om de film Submission zondag toch op het filmfestival te tonen. De Tweede-Kamerleden Van Heemst en Dijsselbloem (PvdA) hebben een open brief aan de burgemeester gestuurd, waarin ze het terugtrekken van de film door producent Gijs van de Westelaken ,,treurig en bitter'' noemen.

D66 heeft Kamervragen gesteld aan de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) over het terugtrekken van de film van regisseur Theo van Gogh en Tweede-Kamerlid Hirsi Ali (VVD). De partij wil weten hoe de regering zulke gevallen van zelfcensuur voortaan wil voorkomen.

Producent Gijs van de Westelaken, eigenaar van Submission, blijft bij zijn besluit om het filmpje niet te vertonen, zelfs niet in de context van een internationaal debat. Hij wil de veiligheid van zijn medewerkers niet in gevaar brengen door de aandacht op het filmpje te vestigen in de week dat de verdachte van de moord op Theo van Gogh wordt berecht. Desgevraagd noemde Van de Westelaken vanmorgen de politieke druk een publiciteitsstunt. ,,Het wordt tijd om een volgende film te maken.'' Het festival dringt niet aan bij Van de Westelaken, zo zei een woordvoerder vanmorgen. Het debat over vrijheid en verantwoordelijkheid van filmmakers gaat zondag wel door.

De film is wel terug te vinden op het internet, daar kan Van de Westelaken naar eigen zeggen weinig tegen doen, zolang dat niet op erkende sites gebeurt waar meer films worden aangeboden.

Submission CS, pagina 18