Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Interviews gezond fastfood

Twee quarterpounders

In de McDonald's aan de Rijksstraatweg in Dordrecht zit Elmar Wallach uit Hendrik Ido Ambacht te smullen van een quarterpounder. ,,Zonder ui.'' Er wacht hem nog een tweede exemplaar. Zijn vriendin Yvette Bruining uit Zwijndrecht heeft twee McChickens besteld. Ze hebben deze maaltijden gekozen omdat ze die lekker vinden. Gezond hoeft het voor hen niet te zijn. ,,Bij McDonald's let je niet op wat gezond is.'' Ze weten dat McDonald's ook maaltijdsalades verkoopt, maar hebben ze nooit geprobeerd. Yvette: ,,Bij de Chinees eet je ook geen patat. McDonald's is bekend om zijn hamburgers.'' Elmar: ,,Bovendien heb ik gelezen dat de dressing veel calorieën bevat en dat de salades dus niet zo gezond zijn.'' Ze willen niet weten hoeveel calorieën hun menu bevat. ,,Het zijn er vast veel'', zegt Elmar. ,,Fastfood is vet en dat maakt het lekker. Gezond is minder vet en dus minder lekker.'' Het loopt tegen vieren, maar voor Yvette zijn de broodjes al haar avondmaaltijd. ,,Om 17 uur moet ik sporten. Voor de rest van de dag heb ik genoeg.'' Elmar is een grotere eter. ,,Vanavond neem ik nog gewoon een avondmaaltijd. Om 19 uur heb ik weer honger.''

Half broodje kipfilet

Judy Lijdsman, danseres bij dansgezelschap De Stilte, heeft in het Subway-restaurant aan de Houtmarkt in Breda haar diner besteld: een half broodje kipfilet. ,,Met een boel groente.'' Ze heeft voor dit gerecht gekozen omdat het lekker én gezond is. Ze let er altijd op dat ze niet te veel calorieën binnenkrijgt, ook bij het bestellen van fastfood. ,,Ik ben danseres en moet op mijn lijf letten. Gezond eten vind ik belangrijk.'' Subway vindt ze een aanwinst. Bij McDonald's komt Judy nooit. Vanochtend heeft ze ontbeten met yoghurt en Fruit-and-fibre muesli, en later nam ze nog twee pakjes Liga-continu. ,,Ik heb vandaag een voorstelling gedanst. Nu heb ik geen zin om te koken. Ik maak nog een soepje bij dit broodje, dan is het genoeg.'' De bediening van Subway vroeg of ze kaas of mayonaise op haar broodje wilde. Ze heeft geen van beide genomen, maar hier speelt ook haar smaak een rol. ,,Het broodje is puur het lekkerst.'' Ze vindt het niet nodig om precies te weten hoeveel kilocalorieën ze binnenkrijgt. ,,In elk geval zijn het er hier minder dan elders, dat vind ik al genoeg om te weten. Staat het op het servet? Eens kijken, mijn broodje is 273 kilocalorieën. Maar is dat nou met de olijfjes erbij?''

Hé, ook groente!

CV-monteur Friso Kolen uit Goirle krijgt een bord friet met een frikadel voorgeschoteld in cafetaria 't Smoske aan de Groenstraat in Tilburg. Het is zijn avondmaaltijd. ,,Ik wilde snel iets eten en kwam hier toevallig langs.'' Bij het bestellen heeft hij niet aan de gezondheid gedacht. Er ligt wel wat groente op zijn bord, maar daar heeft hij niet om gevraagd. ,,Augurk, tomaat, sla. Ik eet het mee op, het is op zich een goede zaak dat het erbij ligt.'' Friso komt nooit bij McDonald's en maar zelden in een friettent. ,,Meestal maken ik of mijn vriendin zelf ons eten. Misschien eens per maand gaan we naar een fastfoodrestaurant.'' Hij weet dat sommige producten meer calorieën bevatten dan andere. ,,Ik let op mijn gewicht en als het minder calorierijk kan, doe ik dat.'' Maar bij fastfood gelden er andere spelregels. ,,Ik weet bij god niet hoeveel calorieën er nu in mijn maaltijd zitten'', zegt hij. ,,Er staan wel gezonde dingen op de kaart, maar ik heb daar niet op gelet. Toen ik hier binnenstapte, wist ik al dat het friet en frikadel zou worden.''