Griekse mediawet roept veel woede op

Een nieuwe Griekse wet die belangenverstrengeling tussen bedrijfsleven en media moet tegengaan heeft in Griekenland veel weerstand opgeroepen. Niet alleen de socialistische oppositiepartij PASOK is boos over de wet, maar ook binnen de gelederen van de partij Nieuwe Democratie (ND) van premier Karamanlis zelf wordt gemord.

Volgens de wet kunnen bedrijven alleen nog een opdracht krijgen van de regering als ze kunnen aantonen niet meer dan één procent aandelen in een mediabedrijf te hebben. De voorzitter van de Griekse werkgevers sprak van een ,,anti-investeringswet waarover buitenlanders alleen maar zullen lachen''. En de Griekse eurocommissaris Stavros Dimas vroeg zich zelfs af of de wet de toets der kritiek van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg wel zou kunnen doorstaan.

De wet sluit aan bij de belofte voor meer `transparantie' in het openbaar bestuur, die premier Karamanlis vorig jaar deed tijdens de verkiezingscampagne. Na zijn overwinning zei hij tegen partijleden dat in Griekenland vijf magnaten en vijf belangengroepen de dienst uitmaakten. Voor die magnaten gebruikt hij een woord dat eigenlijk `souteneur' betekent.

De magnaten hebben zonder uitzondering een grote invloed op de Griekse media. Eén van hen is Jórgos Bóbolas, wiens zoon Leonídas van de vorige regering bouwopdrachten kreeg in het kader van de Olympische Spelen en die tegelijkertijd leiding geeft aan het uitgeversbedrijf Pégasos. Bóbolas zal nu moeten kiezen tussen zijn bouwonderneming of zijn uitgeverij.

De regering heeft al laten weten door te zullen gaan op de ingeslagen weg. Er is ook een wet in de maak die het aan één persoon verbiedt om eigenaar te zijn van meer dan één krant. Daarvan zou een andere `souteneur' wel eens slachtoffer kunnen zijn. Chrístos Lambrákis geeft zowel de serieuze ochtendkrant To Vima (Het Spreekgestoelte) uit, als de grote middagkrant Ta Nea (Het Nieuws).

Met de wetgeving probeerde Karamanlis onder meer de voorkeur van de media voor de PASOK in te dammen. Maar door de woede over de wet lijkt hij nu het tegenovergestelde te bereiken.

    • F.G. van Hasselt