Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Dexia verliest zaak over aandelenlease

Dexia Bank Nederland heeft in de aandelenleaseaffaire een beroepszaak verloren die het had aangespannen bij het klachteninstituut van de effectenhandel DSI.

Het betrof in deze zaak de behandeling van een klacht van een individuele belegger. De commissie van beroep vindt dat Dexia de belegger niet zorgvuldig genoeg heeft bejegend.

Bijna een jaar geleden besloot de klachtencommissie van DSI dat Dexia niet goed heeft gekeken of klanten de financiële risico's van beleggingen met geleend geld wel konden dragen. De bank besloot deze uitspraak aan te vechten, maar is nu in het ongelijk gesteld.

Tienduizenden consumenten hebben eind jaren negentig aandelenleaseproducten gekocht bij Dexia en andere banken. Ze leenden geld van de bank dat vervolgens in aandelen werd gestoken. De koerswinst van die stukken moest meer dan genoeg opleveren voor de aflossing en de rente, maar door de dalende koersen van de afgelopen jaren bleven veel klanten met een schuld zitten.

Dexia besloot twee jaar geleden over te gaan tot inning van deze schulden. Veel klanten stellen dat ze hun schuld niet kunnen terugbetalen. Zij hebben, individueel of collectief via stichtingen als Eegalease of Leaseverlies, aanbieders van deze aandelenleaseproducten voor de rechter gedaagd. Zij beroepen zich op misleiding en een gebrek aan zorg van de banken.

De uitspraak van de beroepscommissie gaat een stap verder dan die van de klachtencommissie een jaar geleden. Vorig jaar schold de klachtencommissie de overgebleven schuld grotendeels kwijt, maar ze liet de inleg die de beleggers hadden betaald grotendeels ongemoeid. De beroepscommissie heeft de schuld nu in zijn geheel kwijtgescholden. Bovendien moet Dexia ook een deel van de inleg terugbetalen.

De commissie vindt verder dat Dexia de belegger beter had moeten inlichten over de mogelijke risico's van aandelenlease. In deze zaak is niet gebleken dat de effecteninstelling heeft gevraagd naar de financiële positie van de belegger, aldus de uitspraak die gisteren bekend werd gemaakt.

De stichting Leaseverlies zegt in een reactie heel blij te zijn met de uitspraak van de beroepscommissie. In de stichting hebben zich ongeveer 90.000 ontevreden beleggers verenigd.

Dexia was minder te spreken over de uitspraak, maar wijst er wel op dat het een individuele zaak betrof. ,,We hebben geen reden om aan te nemen dat hier een generieke werking vanuit gaat'', aldus een woordvoerder.