Van Wissen Dichter des Vaderlands

De Groninger Driek van Wissen is verkozen tot Dichter des Vaderlands (DdV) voor de periode 2005-2008. De 61-jarige Van Wissen kreeg een kwart van de ruim 7.000 stemmen.

De eretitel en de bijbehorende chèque van vijfduizend euro werden hem gisteravond door interim-DdV Simon Vinkenoog overhandigd in het Amsterdamse uitgaanscentrum Panama. Als ambassadeur van de poëzie is Van Wissen de opvolger van Gerrit Komrij, die de functie van 2000 tot 2003 bekleedde. Met 1.736 van de 7.026 stemmen kreeg Van Wissen maar net iets minder steun dan de nummers drie tot en met acht bij elkaar (Pfeijffer, Deelder, Zwagerman, De Waard, Vroman en Peeters).

In de komende vier jaar zal Van Wissen, auteur van vormvaste, `lichte' poëzie, bij gebeurtenissen van nationaal belang gedichten schrijven die worden gepubliceerd in NRC Handelsblad, een van de organisatoren van de verkiezing. Poetry International, dat de vooral op internet uitgebrachte stemmen heeft geteld, prijst het `grote enthousiasme' van de nieuwe DdV en hoopt dat hij veel initiatieven zal ontplooien en `een nieuw publiek voor poëzie zal winnen.'

De verkiezingen voor de nieuwe DdV begonnen in december tumultueus. In de eerste dagen werd de website met de persoonsgegevens van de stemmers openbaar; er was kritiek op de groslijst van dichters die de uitslag zou kunnen sturen; er werd getwijfeld aan de mogelijkheid om fraude via internet uit te sluiten. Janita Monna van Poetry vertelde gisteren dat er in totaal 1.432 ongeldige stemmen uit de einduitslag zijn gefilterd, de meeste omdat de afzenders hadden vergeten hun keuze te bevestigen via email. Monna: ,,We hebben steeksproefsgewijs per telefoon gecontroleerd; zo bleek bijvoorbeeld dat de massale steun voor Van Wissen in Hoogezand en omstreken niet door internetfraude tot stand was gekomen.''

In Panama werd gisteren wisselend gereageerd op de uitslag van de verkiezingen. Zwagerman, die in de NPS-uitzending Van Wissen nog `rijmelarij' had verweten, zei meteen dat ,,we nu als één man achter de nieuwe poezie-ambassadeur moeten gaan staan.'' Pfeijffer sprak schertsend van ,,een zwarte dag voor de democratie.'' Peeters, achtste in de eindlijst en eerder door 500 scholieren verkozen tot `jeugddichter des vaderlands', was zichtbaar aangeslagen. En uitgever Vic van de Reijt was zeer tevreden: ,,We hadden nog 900 exemplaren van Van Wissens verzameld werk Onverwoestbaar mooi liggen. Die komen nu zeker op.''